Tehy ja SuPer eivät aloita käräjäoikeuden kieltämiä lakkoja teho-osastoilla – LakkoTyksissäperuuntui

0
Hoitajalakko Tyksin teho-osastolla peruuntui. Arkistokuva: Jane Iltanen

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super peruivat lakon Turun yliopistollisen keskussairaalan teho-osastolla. Neljän vuorokauden lakon piti alkaa ensi tiistaina. Lakot peruuntuvat myös Kanta-Hämeen ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä.

Tehyn ja Superin perääntymisen taustalla on Helsingin käräjäoikeuden keskiviikkona antama kielto ja miljoonan euron uhkasakko lakoille. Kieltoa käräjäoikeudesta hakivat Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymät. Sairaanhoitopiirien mukaan lakot olisivat vaarantaneet ihmishenkiä.

Hoitajien rajut työtaistelukeinot ovat saaneet Suomen hallituksen viemään eteenpäin potilasturvallisuuslakia, joka mahdollistaisi hoitajien määräämisen suojelutyöhön lakkotilanteessa.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja Superin puheenjohtaja Silja Paavola toteavat, että kaikki työnantajien ja lainsäätäjän toimet lakkojen estämiseksi tai murtamiseksi vain pahentavat ongelmia ja ovat johtaneet hoitajien syvään loukkaantumiseen, kiukkuun ja pettymykseen.

– Näemme nyt, että esimerkiksi tehohoitajilla ei ole mitään mahdollisuutta taistella parempien työehtojen puolesta, vaikka heidän työnsä on todettu sekä oikeusistuimessa että eduskunnassa täysin korvaamattomaksi. Miten kauan päättäjät voivat väistää vastuutaan ja seurata katsomosta sote-järjestelmämme romahdusta, kysyvät puheenjohtajat.

Hoitajaliitot ovat vaatineet mittavia palkankorotuksia työehtosopimusneuvotteluissa, jotka käynnistyivät jo tammikuussa. Nyt hoitajaliitoista on väläytelty työtaistelutoimena joukkoirtisanomisia.