Tulipa rakennettua aikamoinen digiloikka – Kari Saisaari on tehnyt yli 40-vuotisen työrupeaman Laitilan Puhelimessa

0
Kari Sarisaari aloitti työt vanhan puutalon ullakolla. 90-luvun alkupuolella valmistui uusi toimitila ja siitä alkaen hän on työskennellyt tässä samassa huoneessa.

Kun Kari Saisaari tuli Laitilan Puhelimeen kesätöihin 42 vuotta sitten, ei ollut vielä älykännyköitä eikä työpaikalla edes tietokonetta.

– Ensimmäisenä kesänä piirtelin kynällä verkkokuvia puhtaaksi.

Kun teknikon paperit olivat kädessä, Saisaari sai vakinaisen paikan Laitilan Puhelimesta ja on ollut siitä alkaen mukana rakentamassa valtavaa digiloikkaa.

– Minut palkattiin aluksi verkkosuunnittelijan pestiin. Perinteisen puhelinverkon rinnalla aloitimme kaapeli-tv verkon suunnittelun ja rakentamisen Laitilan alueella.

Siihen aikaan televisiokanavia oli vielä vähän: TV1, TV2, Ruotsin TV2, paikalliskanava ja pari satelliittikanavaa.

Laitilassa oltiin jo tuolloin edistyksellisiä. Kaapeli-tv verkot olivat siihen aikaan harvinaisia jopa valtakunnallisesti ja Laitilaan rakentuva verkko oli näistä ensimmäisiä.

Kun Laitilan Puhelimen kaapeli-tv:n verkon rakennus oli hyvässä vauhdissa, sen rinnalla aloitettiin mobiilitukiasemaverkoston rakentaminen ja taas tämän rinnalla, datasiirtokapasiteettitarpeen jatkuvasti kasvaessa, aloitettiin valokaapeliverkon rakentaminen.

Nyt Laitilan kotitalouksista noin 50 prosenttia on valokaapeliverkossa ja rakennetun verkon peitto on noin 80 prosenttia talouksista. Parhaillaan rakennustyöt ovat menossa Leinmäessä ja ensi vuonna vuorossa ovat Malko ja Suontaka.

– Ei sitä 80- tai 90-luvulla olisi osannut ennustaa, minkälainen digiloikka tässä on vuosien mittaan tehty. Nyt on siirrytty kuitutekniikalla toteutettuun tiedonsiirtoverkkoon, joka mahdollistaa kaikkien palvelujen siirron yhdessä ja samassa valokaapeliverkossa ja samalla aiemmat kuparitekniikkaan perustuvat erillisverkot ovat poistumassa käytöstä.

Saisaari ennustaa, että kun tulevaisuudessa ilmateitse tapahtuvan maanpäällisen lähetysverkon avulla ei enää pystytä siirtämään nykyistä terävämpää HD-kuvaa, niin tv- ohjelmistojen siirto siirtyy nykyisiin valokaapeliverkkoihin.

– Valokaapeliverkon välityskapasiteetti on lähes rajaton, eikä tällä hetkellä ole näkyvissä tätä korvaavaa tekniikkaa, hän toteaa. Hänen työnsä jää siis tulevien sukupolvien käyttöön.

Infra- ja kiinteistöpäällikön tehtävistä eläkkeelle jäävä Kari Saisaari on viihtynyt työssään, koska tekninen kehitys on ollut nopeaa ja kiinnostavaa. Myös työkavereilla ja yhteistyökumppaneilla on ollut osansa viihtymiseen.

Kaapeli-tv:stä tuli Saisaarelle niin rakas projekti, että se vei miehen mennessään. Päivätyönsä lisäksi Saisaari on ollut mukana Laitila-tv:n paikalliskanavan käynnistämisessä ja hän rakentaa yhä lähetyksiä kolmen miehen talkooporukassa.

– En yhtään tiedä, montako valtuustolähetystä olen hoitanut. Montako niitä valtuustoja on tässä 40 vuoden aikana ollut, hän naurahtaa.

Laitila-tv:n touhuissa Saisaari aikoo olla mukana myös eläkepäivinään, ainakin toistaiseksi, eikä hän Laitilan Puhelimen oveakaan kokonaan sulje. Mies on lupautunut olemaan käytettävissä kohdennetuissa projekteissa, jos tarvetta on.

– Kotona on myös paljon keskeneräisiä projekteja, joista olen vaimolle sanonut, että hoidan ne sitten, kun olen eläkkeellä, hän virnistää.

Mutta ensin pitää saada talo pojalle valmiiksi Laitilaan. Rakennushommat ovat jo alkaneet.

Saisaaren perheeseen kuuluu kolme aikuistunutta poikaa, jotka kaikki kolme ovat pelanneet jääkiekkoa. Niinpä Kari Saisaari oli parikymmentä vuotta jääkiekon junnutouhuissa mukana Uudessakaupungissa, Raumalla ja Laitilassa.

– Uskon, että eläkkeelle jääminen tuntuu vähän samalta kuin jääkiekkotouhuista pois jääminen. Ensin tuntuu, ettei voi lopettaa, sitten sivustaseuraajan rooli tuntuukin ihan mukavalta.

– Toivottavasti nyt jää aikaa myös mökki- ja kalareissuihin.

Hän lupaa seurata Laitilan Puhelimen kehitystä. Nyt se näyttää hänestä hyvältä, kun palvelujen tarjonta monipuolistuu ja henkilöstöäkin on saman verran kuin puhelinosuuskunnan parhaina vuosina.

– Tähän asti Laitilan Puhelin on ollut tietoliikennetalo. Kuluvan vuoden aikana on osaamista laajennettu myös sähkö-, automaatiopalveluihin, jotka sopivat hyvin yhteen tiedonsiirtopalvelujen kanssa.

– Nyt yritys voi tarjota yhden luukun periaatteella laaja- alaisia palveluja, hän vielä mainostaa, sillä vasta tänään hän leikkaa läksiäiskakusta palan ja kuuntelee juhlapuheet.