Vakka-Suomen Taideyhdistyksen syysnäyttelyssä ääni-installaatio Vaimentunut sydän

0
Ohjaaja-dramaturgi Mikko Rantanen on tehnyt Vakka-Suomen Taideyhdistyksen syysnäyttelyyn ääni-installaation.

Vakka-Suomen Taideyhdistyksen syysnäyttelyn Rakkautta ilmassa -teema on tuottanut kuultavaksi ääni-installaation Vaimentunut sydän. Taiteilija, freelance ohjaaja-dramaturgi Mikko Rantanen kuvaa installaatiota pehmeä-ääniseksi ja alitajunnan kulmiin soljuvaksi.

– Vaimentunut sydän on toteutettu tutkimalla sykähdyksiä ja väreitä. Niitä ovat pianolla synnyttäneet käsillä oleva aihe, sekä ikään kuin solidaarisena innoitajana muutamalle riitasoinnulle löydetty Frida Kahlon maalaus Diego on my mind eli Diego mielessäin, uusikaupunkilainen Rantanen kertoo.

Frida Kahlon suhde taidemaalari Diego Riveraan oli mutkikas. Maalauksessa Diego on my mind Kahlo käyttää päähinettä Tehuantepecistä, Oaxacan osavaltiosta. Hänen kasvojaan ympäröivät pitsilaskokset kiinnittävät huomion Diegon muotokuvaan otsalla.

– Mutta onko Diegon läsnäolo Fridalle taakka vai inspiraatio? Rantanen kysyy.

Tunteiden ristiriitaisuus on osa ääni-installaation sisältöä.

– Ääniteoksella pyrin luomaan mielikuvan rakkauttaan kaihomielisesti muistelevasta pianistista. On ollut kiehtova matka luoda universaalin rakkauden teemaan äänimaailma, mikä ei vie liiaksi huomiota pois itse kuvataiteesta, vaan tukee sitä tunnelmallaan.

Seitsemän minuuttia kestävän teoksen kaikki äänet on toteutettu pianolla.

– Säveltämäni installaatio nojaa osittain Frida Kahlon puhuttelevaan maalaukseen, koska siitä löysin vastapainottavaa säröilyä.

Rantanen toimi näyttelyssä jury-assistenttina valittaessa esille laitettavia teoksia.

– Kiehtovia taideluomuksia oli runsaasti ja rakkauden lavea teema oli tuottanut moni-ilmeisiä aiheita. Toivon, että moni löytää tiensä Liljelund-halliin Uuteenkaupunkiin nauttimaan rentouttavasta hetkestä taiteen parissa.

Vakka-Suomen Taideyhdistyksen syysnäyttely Rakkautta ilmassa on nähtävillä 18. lokakuuta asti Kulttuurikeskus Crusellissa Uudessakaupungissa. Näyttely on avoinna ma, ti, ke ja pe 10–16, to 10–18 ja su 12–16.

Frida Kahlo
Frida Kahlo (1907–1954) oli meksikolainen taidemaalari, joka tunnettiin tuskaa, kuoleman läsnäoloa ja elon pimeää puolta ilmaisevista maalauksistaan. Kahlo maalasi laajan sarjan inhorealistisia omakuvia. Hän käytti voimakkaita värejä tyylillä, joka oli saanut vaikutteita Meksikon alkuperäiskansojen kulttuurista, mutta hänen tyylissään oli myös eurooppalaisia vaikutteita realismista, symbolismista ja surrealismista.

Tiedot Frida Kahlosta: Wikipedia