Vakka-Suomen yrittäjät yhä luottavaisia– Akkuteollisuus ja energiainvestoinnit nostavat suhdanneodotuksia

0
Valmet Automotive avasi uuden akkutehtaan Uudenkaupungin autotehtaan yhteyteen viime vuonna. Tehtaan toiminta on siitä jo laajentunut ja laajenee yhä.

Suomalaisten pk-yritysten suhdanneodotukset ovat kääntyneet pakkaselle. Valopilkkuna kartalla on kuitenkin Varsinais-Suomi. Varsinaissuomalaisten yrittäjien suhdanneodotukset ovat selvästi muiden maakuntien yrittäjiä myönteisempiä. Tämä käy ilmi keskiviikkona julkaistusta Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön pk-barometrista.

Suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku on Varsinais-Suomessa nolla prosenttia, kun koko maan barometrissä se on -5 prosenttia. Varsinaissuomalaiset yritykset näkevät tilanteen toiveikkaammin kuin naapurimaakuntien yritykset. Esimerkiksi Satakunnassa saldoluku on -9.

– En nyt kehtaa ihan kultahammasrannikoksi Varsinais-Suomea sanoa, mutta kyllä Varsinais-Suomi on vauras maakunta. Meillä täällä kärkitoimialat ovat edelleen hyvässä vauhdissa. Isoja investointeja on käynnissä ja niitä edistetään, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter toteaa.

Erityisesti tämä näkyy Vakka-Suomessa ja Uudessakaupungissa, jossa Valmet Automotiven akkutehdas kasvattaa tuotantoaan. Energiakriisi tukee akkuteollisuuden kasvua ja akkuihin liittyy paljon muuta liiketoimintaa. Myös monella muulla teollisuustoimijalla on edelleen vahva tilauskanta ja jopa kasvuodotuksia.

– Vakka-Suomessa on myös energiainvestointeja, jotka vaikuttavat odotuksiin.

Vaikka yrittäjien mieliala on kohtuullisen luottavainen Varsinais-Suomessa, odotukset ovat kuitenkin laskeneet viime vuodesta, sillä vuosi sitten Varsinais-Suomen saldoluku oli vielä +21 prosenttia.

– Myös varsinaissuomalaiset yritykset ovat joutuneet kärsimään sodan myötä kiihtyneistä hintojen noususta. Harva yritys oli ehtinyt täysin elpyä globaalin pandemian aiheuttamista haasteista, kun uusi kriisi energiamarkkinoiden myllerryksen ja inflaation muodossa olivat jo ovella, kommentoi Munter.

Pk-yritykset odottavat erityisesti raaka-aineiden ja muiden välituotteiden hintojen odotetaan nousevan. Näyttää siltä, että yritysten omien tuotteiden ja palveluiden hinnoitteluvara ei kykene kompensoimaan välituotteiden hintojen nousua. Tämä heijastuu yritysten investointihalukkuuteen. Finnveran aluejohtaja Seija Pelkonen sanoo, että yritysten investointihalukkuus on laskenut viime vuosina kuin lehmän häntä.

– Finanssikriisiä sulateltiin pitkään, sitten tuli korona. Viime syksynä oli hetken hyvä pöhinä, sitten tuli sota. Ei ole uskallettu investoida. Pitkässä juoksussa tämä tarkoittaa, että kilpailukykymme laskee. Varsinais-Suomessa onneksi tehdään aineettomia investointeja, vaikka rautaan ei investoitaisi, osaamiseen satsataan.

Pk-barometrin kysely yrittäjille tehtiin kesä-heinäkuussa. Munter sanoo, että vielä silloin esimerkiksi palvelualan yrityksillä oli suhteellisen hyvät odotukset. Kesällä jo puhuttiin sähkön hinnasta, mutta sähkönhintakeskustelu on ryöpsähtänyt käyntiin toden teolla vasta nyt.

Syksyn 2022 pk-yritysbarometriin vastasi Varsinais-Suomessa 464 yrittäjää. Heistä 65 prosenttia toimii palvelualalla ja 15 prosenttia kaupan alalla. Vastaajista 11 prosenttia on rakennus- ja 10 prosenttia teollisuusalan yrityksiä.

Kauppa ja rakentaminen miinukselle


Suomen Yrittäjien pk-barometrissä toimialoittain heikoimmat saldoluvut oli kaupalla (-22) sekä rakentamisella (-13). Teollisuuden ja palveluiden suhdanneodotukset ovat vielä kohtuullisella tasolla, teollisuudessa -4 ja palveluissa +2.

Eniten suhdanneodotukset ovat laskeneet teollisuudessa. Heikoimmat näkymät ovat kuitenkin kaupan alalla.

Kaikkien yritysten saldoluku on -5, koska eniten pk-yrityksiä on teollisuudessa ja palvelualoilla.

Työvoimapula ei hellitä

Teija Uitto

Vaikka laskusuhdanteen merkkejä on ilmoilla, työvoimapula ei ole silti hellittämässä. Pk-yritysten barometrissä Varsinais-Suomen työllisyysodotukset olivat yhä plussalla. Saldoluku oli +7, kun esimerkiksi Satakunnassa +3.

– Meillä Varsinais-Suomessa on yhtiöitä, joilla on tilauskanta hyvä ja työvoimapulasta kärsitään. Työvoimapula on valitettavasti läsnä, siitä ei päästä mihinkään, vaikka maahan tulisi lama, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter arvioi.

Munter muistuttaa, miten suomalaisia siirtyy kiihtyvällä vauhdilla eläkkeelle, uusia työntekijöitä ei saada samaa tahtia.

– Käsipareja tarvitaan yksinkertaisesti lisää. Tämä on asia, jota ei ole ratkaistu.