Valmistautuminen uuteen kauteen on jo alkanut– Victorian Puutarhan kesä oli säiden puolesta tasainen

0
Puutarhuri Victoria Kenton on laatinut jo lähes kaikki ensi kevään ja kesän tilaukset.

Victorian Puutarhan yrittäjä Victoria Kenton kertoo olevansa tyytyväinen menneeseen sesonkiin. Säiden puolesta kesä oli tasainen. Helle saattaa tehdä kasvihuoneista liian tukalia joillekin kasveille, mutta tänä kesänä paahde alkoi vasta juhannuksesta, minkä ansiosta se ei vaikuttanut kasveihin.

– Vettäkin tuli tasaisesti. Pyrimme käyttämään kasteluvetenä kaivovettä, ja tänä vuonna sitä riitti aika hyvin. Pääsimme tänä kesänä melko pitkälle ennen kuin tarvitsimme kasteluun kunnan vettä.

Edelliskesä oli veden kannalta heikompi, silloin vesijohtoveteen jouduttiin turvautumaan useammin.

Sähkön hinnannousu ei juurikaan puutarhatoimintaan vaikuta, mutta kasvihuoneet lämpenevät öljyllä, jonka hinta on myös noussut.

– Lämmityskustannukset ovat tuplaantuneet.

Talouden vakautta uhkaavat energiakriisi, Ukrainan sota ja koronakriisin jälkimainingit. Tämä saa puutarhurinkin mietteet varovaisiksi, mutta toisaalta hän uskoo kukkien tekevän kauppansa hieman heikommassakin taloustilanteessa.

– Silloinkin kun koronapandemia aiheutti laajoja lomautuksia, ihmiset ostivat kukkia kotiinsa. Niistä saa iloa ja niiden hoitaminen on terapeuttista.

Kenton kertoo jo aloittaneensa sesongin 2023, sillä parhaillaan hän tekee tilauksia, siivoaa kasvihuoneita ja valmistelee alkavaa kautta. Tosin syksyn verkkaisemman työtahdin ansiosta Kenton kuvailee syyskautta lähes lomaksi, koska töitä on vain 4–8 tuntia päivässä.

Tammikuussa kaiken täytyy olla valmiina, kun kasvihuoneet otetaan käyttöön ja kevät- ja kesäkukkien kasvatus alkaa.

– Ruukkujen valmistelu aloitetaan jo joulukuussa.

Puutarhan perusvalikoima pysyy vuodesta toiseen ennallaan, mutta joka kausi kokeillaan myös uusia lajikkeita.​

– Jos joku lajike jää myymättä, niin sitä en ota seuraavalle kaudelle.

Kenton on mukana Maajussille morsian -ohjelmassa, mikä on myös värittänyt kiireisen yrittäjän kevättä ja kesää. Laitilalaispuutarhuri on iloinen runsaasta positiivisesta palautteesta, jota hän on saanut.

– Kaikki ovat tsempanneet. Yksikin ilta kävin kaupassa ja neljä ihmistä kävi juttelemassa sarjasta. Se on ollut kivaa, koska jännitin etukäteen, miten kaikki reagoivat.

Maajussille morsian -sarjaa esitetään syksyn ajan MTV3-kanavalla. Päätösjakso tulee televisiosta ulos marraskuussa.