Valmiutta ja velvollisuuksista vaativimpia

0

Lauri Kattelus

Laitilan kaupunki osallistui yhdessä muiden Varsinais-Suomen kuntien kanssa maakunnalliseen Aurora22-valmiusharjoitukseen. Kaksipäiväisessä harjoituksessa kuntien johtoryhmät testasivat valmiuttaan harjoitukseen laadituissa kriisiskenaarioissa ja harjoittelivat yhteistyötä muiden kuntien ja viranomaisten kanssa.

Harjoitus oli osa pitkäaikaista, tai paremminkin jatkuvaa, valmiussuunnittelun ja -harjoittelun ketjua. Suomalaisen yhteiskunnan yksi vahvuuksista on eri viranomaiset, yksityisen ja kolmannen sektorin läpäisevä kokonaisturvallisuuden käsite. Jokainen yhteiskunnan osa-alue on ainakin teoriassa valmistautunut vastaamaan erilaisiin kriiseihin ja uhkiin.

Eikä vain teoriassa. Viime vuosina yhteiskunta on joutunut kohtaamaan poikkeuksellisia kriisejä. Ensin vuosien mittaiseksi venyneen koronapandemia ja sen osana jopa hetkelliset maahan julistetut poikkeusolot.

Ennen kuin pandemia ehti väistyä, aloitti Venäjä laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainaan ja toi sodan varjon koko Eurooppan ylle. Vaikka sota rajoittuukin maantieteellisesti Ukrainaan, on sen pitkä ja kylmä kosketus ravistellut koko maanosaa. Ei ole liioiteltua puhua, että jopa koko maailmaa ja sen totuttua järjestystä.

Laitilan osalta valmiusharjoittelu osoitti, että tuoreet kokemukset koronapandemian hoidosta sekä ukrainalaisten pakolaisten asuttamisesta yhdessä kattavien valmiussuunnitelmien päivitysten kanssa ovat parantaneet kaupungin kykyä vastata erilaisiin vakaviin kriisitilanteisiin. Valmiussuunnittelu ei ole kuitenkaan koskaan valmista ja parannettavaakin luonnollisesti jäi.

Tämän kirjoituksen ilmestymisestä tasan viikon päästä järjestetään Laitilassa jälleen vuosittaiset puolustusvoimien kutsunnat. Sodan jälkeisistä ikäluokista nyt kutsuntoihin osallistuvat nuoret ovat ensimmäisiä, jotka lähtevät suorittamaan kansalaisvelvollisuuttaan laajamittaisen eurooppalaisen sodan aikaan.

Vaikka sota ei Suomea uhkaakaan, on kansainvälinen kiristynyt turvallisuustilanne omiaan vaikuttamaan poikkeuksellisen voimakkaasti erityisesti nuoriin mieliin. Varsinkin, mikäli asevelvollisuus osuu juuri nyt kohdalle.

Jokainen kutsuntoihin osallistuva ansaitseekin kaiken kunnioituksen, kannustuksen, henkisen tuen ja tietysti meidän muiden vilpittömät kiitokset. Riittää kun teette parhaanne. Teette siten joka tapauksessa synkempään aikaan enemmän ja rohkeammin kuin me muut Euroopan rauhanajan lapset ennen teitä.

Kirjoittaja on Laitilan kaupunginjohtaja.