Valokuvat kertovat ilmastonmuutoksen vaikutuksista tyttöjen elämään

0
Laitilan kirjaston syyskuun näyttely kertoo ilmastonmuutoksen vaikutuksista tyttöjen elämään Siem Reapissa. Arkistokuva: Solina Saarikoski

Valokuvataiteilija Karoliina Paatoksen ja lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin näyttely, Toivoa etsimässä – Siem Reapin tytöt ilmastonmuutoksen keskellä, on esillä Laitilan kirjastossa syyskuun ajan.

Valokuvataiteilija ja kuvajournalisti Karoliina Paatos tutustui lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin työhön Kambodžan Siem Reapissa ja kuvasi ihmisiä, erityisesti tyttöjä, joiden arjessa ilmastonmuutoksen vaikutukset jo tuntuvat.

– Siem Reapin maaseudulla asuvat tytöt kohtaavat ilmastonmuutoksen vuoksi erityisiä vaikeuksia, sillä heidän asemansa on valmiiksi huonoin, Plan International tiedottaa.

Tyttöjen on usein kannettava vastuu vedenhausta, ruuanlaitosta ja pikkusisarusten hoitamisesta kuivuuden ja myrskyjen keskellä. Kun viljelijäperheiden sadot heikkenevät, tytöt joutuvat monesti jäämään pois koulusta mennäkseen töihin tai avioon,

– Kohtaamani tytöt tekivät minuun syvän vaikutuksen. Vaikka moni heistä elää vaikeissa oloissa ilman vanhempien huolenpitoa ja joutuu sopeutumaan kuivuuteen ja tulviin, näin heissä valtavasti päättäväisyyttä ja tulevaisuuden unelmia, Karoliina Paatos kertoo.

– Surullisin olo jäi pienestä tytöstä, koska hänen vanhempansa olivat kuolleet ja isosisko joutunut siirtotyöläiseksi kuivuuden takia. Hänen asemassaan olevat lapset ovat alttiita ihmisoikeusloukkauksille. Toisaalta toiveikkaita tarinoita oli monia. Kuvasin esimerkiksi lukutaidotonta äitiä, joka haluaa kouluttaa tyttärensä pitkälle, sekä teinityttöä, joka huolehtii yksin veljestään mutta johtaa samalla Planin lastenkerhoa ja tähtää kylänsä opettajaksi.

Lastenoikeusjärjestö Plan International työskentelee Kambodžassa yhdessä perheiden ja yhteisöjen kanssa, jotta lapset, erityisesti tytöt, pystyvät sopeutumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja jotta heidän perustarpeensa ja tulevaisuutensa voidaan turvata.

– Plan tarjoaa Siem Reapissa käytännöllisiä ratkaisuja ilmastonmuutoksen luomiin ongelmiin. Kuulin esimerkiksi, miten lapset oppivat Planin hankkeissa huolehtimaan terveydestään kuumuudessa, miten nuoret saavat koulutusta tulevaisuudessakin tarpeellisiin ammatteihin ja miten satoja voidaan parantaa rakentamalla patoja. Planin työllä ja koulutuksella on lasten elämään suuri vaikutus, Karoliina Paatos sanoo.

Näyttelyn tekijät:

  • Valokuvataiteilija ja kuvajournalisti Karoliina Paatos (s. 1979) on työskennellyt useille sanoma- ja aikakauslehdille, pitänyt taidenäyttelyitä ja julkaissut valokuvateoksen American Cowboy. Hän on kuvannut vuosien ajan cowboyden elämäntapaa Yhdysvalloissa.
  • Näyttelyn tekstit kirjoittanut journalisti Iida Riekko (s. 1982) on raportoinut naisten ja tyttöjen elämästä eri puolilla maailmaa. Hän on erikoistunut ihmisoikeus- ja kehityskysymyksiin ja työskentelee Plan International Suomessa.