Vanhusten kanssa ulos

0

Laitilan kaupunki pyysi viime keväänä laitilalaisilta ehdotuksia osallistavan budjetoinnin varojen käyttöön. Asukkaiden ehdotukset olivat niin maltillisia, että kaupunki on pystynyt toteuttamaan ne kaikki. Joukossa oli myös ehdotuksia, jotka eivät vaadi rahaa lainkaan. Yksi näistä hienoista ideoista oli Mummot ja papat ulos -kampanja.

Ehdotuksessa toivottiin, että laitilalaiset poliitikot, kaupungin työntekijät ja muut tahot haastaisivat eri asukasryhmiä ulkoilemaan hoivakodeissa asuvien ikäihmisten kanssa kuukausittain. Ideassa on monta hyvää puolta: vanhukset pääsevät ulkoilemaan, ihmiset, jotka eivät tunne hoivakotien toimintaa, pääsevät kurkkimaan, miltä arki siellä näyttää. Kampanja helpottaa myös hoitajien raskasta työtä.

Kampanja on jo alkanut. Kaupungin johtavat virkamiehet lähtivät Kaukolankodin ja Koivukodin asukkaitten ulkoilukavereiksi. Johtoryhmä haastoi sitten kaupunginhallituksen hoivakotikeikalle. Näin viesti on lähtenyt liikkeelle. Kampanja jatkuu kaikkiaan vuoden.

Laitilan kaupunki toivoo, että kampanja rohkaisee muitakin lähtemään vanhusten ulkoilukaveriksi. Ulkoiluapua tarvitseva iäkäs ihminen voi löytyä vaikkapa omasta naapurista. Ikäinstituutin Vie vanhus ulos -kampanja antaa verkkosivuillaan vinkkejä, miten ulkoiluapua voi tarjota. Iäkkäälle voi ehdottaa vaikkapa yhteistä koiralenkkiä.

Koiranomistaja ulkoilee koiransa kanssa keskimäärin kolme kertaa päivässä, mikä tarkoittaa noin 90 ulkoilukertaa kuukaudessa. Koiralenkille voisi ottaa silloin tällöin mukaan ulkoiluapua tarvitsevan ikäihmisen. Moni iäkäs ei rohkene lähteä yksin ulos esimerkiksi kaatumisen pelon vuoksi. Koiran läsnäolo motivoi ulos ja koirasta on helppo aloittaa keskustelu.

Teija Uitto