Yhtäkkiä haave toteutui – Marjaana Silokoski loi hetkessä Kirppis Ilonan

0
Asiakkaat ovat löytäneet nopeasti Kirppis Ilonan.

Vielä viime keväänä Marjaana Silokoski opiskeli kondiittoriksi. Marjaana oli miettinyt pitkään, kuinka kiva olisi pitää omaa ekokahvilaa.

– Jo hakiessani koulutukseen kerroin, että haaveeni on yrittäjyys.

Kun kirpputori Leppistä pyörittänyt yrittäjä kertoi somessa lopettavansa ja hakevansa jatkajaa, Silokoski otti heti häneen yhteyttä.

– Tuli vain tunne, että tämä on minun tilaisuuteni.

Silokosken unelma toteutuikin yllättävän äkkiä. Sopimus tilan vuokraamisesta syntyi hetkessä. Marjaana hankki innostuneena kirpputorille käytettyjä kalusteita ja astioita, vaikka ei ollut vielä saanut edes lupia yrityksen perustamiselle. Heti kun luvat tulivat, hän avasi Leppiksen tiloissa uuden Kirppis Ilonan. Marjaanasta ei siis tullut kondiittoria, vaan leipova yrittäjä.

– Näissä tiloissa voin toteuttaa unelmani. Kirppiksellä voin edistää kierrätystä ja myydä ekologisia tuotteita ja pikkuruinen kahvilakin sopii hyvin kuvioon, Marjaana hymyilee nyt tyytyväisenä uuden tiskin takana.

Kirpputorin ovi käy jatkuvasti. Asiakkaat ovat löytäneet nopeasti uuteen paikkaan.

Äidit ostavat lapsille vaatteita, tarvikkeita ja leluja ja miehet etsiskelevät mielenkiintoista tavaraa. Myös astiat ja syyskuun ajan teemamyynnissä olevat harrastusvälineet käyvät hyvin kaupaksi.

Yksi mies tulee kahville, sillä Kirppis Ilonan nurkkauksessa on pieni café. Marjaana itse leipoo, mutta myös kondiittoriopiskelija Sanni Mikkonen leipoo Ilonaan makeita herkkuja. Tässä kahvilassa kahvit juodaan oikeista kupeista ja suu pyyhkäistään kangaslautasliinaan, sillä Marjaana pitää kiinni itselleen tärkeistä ekologisista arvoista.

Marjaana Silokoski on paluumuuttaja. Hän on lähtöisin Laitilasta, mutta asui pitkään muualla, viimeisimpänä Helsingissä.

– Työskentelin anestesiahoitajana Helsingin Lastenklinikalla.

Sitten perheeseen syntyi suloiset kaksostytöt ja Marjaana jäi pois sairaanhoitajan vuorotyöstä. Miehen kanssa he päättivät muuttaa Laitilaan. Nyt kaksostytöt ovat jo viisivuotiaita. Perheeseen kuuluu myös miehen pojat sekä kolme rescuekissaa.

Laitilassa elämä tuntuu hyvältä, kun lähellä ovat sukulaiset, ystävät ja tutut harrastukset. Viime vuodet hän on ollut mukana Kalannin VPK:n naisten toiminnassa. Nyt Laitilaan on perustettu oma naisten osasto ja Marjaana siirtyi sen toimintaan.

Harrastustensa myötä Marjaana alkoi miettiä, että kirpputorilla voisi myydä myös harrastusvälineitä. Kirppis Ilonassa on kuukausittain teema, jolloin kirppikseltä voi etsiä juuri teeman mukaisia tavaroita ja vaatteita. Syyskuun teemana ovat harrastukset.

Marjaanalla on muitakin ideoita, joita hän yrittäjänä pääsee toteuttamaan. Hän aikoo järjestää erilaisia tempauksia ja teemailtoja, muun muassa ekoilu- ja kierrätysvinkki-iltoja.

– Olen harrastanut pitkään kirpputoreja ja ostanut vaatteita ja astioita. Huoltamalla ja putsaamalla niistä on saanut kuin uusia. Pitää vain tietää niksit. Näitä niksejä voin kertoa ekoillassa, hän lupaa.