”Yrittäjien eläkelaki kaipaa kokonaisvaltaista uudistusta”– Laitilan-Pyhärannan Yrittäjät saivat Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Hakkaraiselta selkeän tietopaketin yrittäjien eläkelain uudistamisesta

0
Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja ja Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Jyrki Hakkarainen kävi kertomassa Laitilan-

Kesällä julkisuuteen nousseet yrittäjien eläkelakiin tulossa olevat täsmennykset ovat herättäneet runsaasti keskustelua ja huolta etenkin pienyrittäjien keskuudessa.

Kohu syntyi kun sosiaali- ja terveysministeriön valmistelutyöryhmä esitti, että jatkossa yrittäjän työtulon määrä määräytyisi yksityisellä sektorilla vastaavassa työssä olevan työntekijän mediaanipalkan mukaan – paitsi, ettei lakiuudistus ollut ihan näin yksioikoinen.

Laitilan-Pyhärannan Yrittäjille puhunut Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja ja Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Jyrki Hakkarainen huomauttaa, että käytännössä työtulon määritelmä ei uudessa esityksessä tule muuttumaan millään tavalla.

– Se, mikä aiheutti pelkoa ja närää, oli sosiaali- ja terveysministeriön epävirallisen valmistelutyöryhmän keksimä uudenlainen termi, joka kuuluu niin, että työtuloa vahvistaessaan työeläkelaitos pitää tällaisena keskimääräisenä palkkana yksityisen sektorin kyseisen toimialan kokoaikaista työtä tekevien mediaanipalkkaa.

Hakkarainen lisää, että mediaanipalkka on arvioinnin yksi lähtökohta, mutta tässä Suomen Yrittäjien edustajat olivat hänen mukaansa hereillä valmistelussa – pelkkä mediaanipalkka ei riitä.

– Sen ohella pitää arvioida kaikkea muutakin, kuten yrittäjän työpanoksen määrää ja arvoa, yritystoiminnan laajuutta ja yrittäjän ammattitaitoa.

Eläkeyhtiöllä on lisäksi velvollisuus perustella päätöksensä, jotka ovat myös valituskelpoisia.

Hakkaraisen mukaan sosiaalinen media on haastava, koska jutut ja jopa väärät tiedot lähtevät leviämään siellä.

– Sosiaalisen median hallinta on erittäin haastavaa. Kun tällainen työlakiasia menee tunteisiin, järkipuheet eivät enää auta. Se minun täytyy tunnustaa, että myös Suomen Yrittäjät epäonnistui viestinnässä, hän myöntää.

Hakkarainen oli kertomassa Laitilan-Pyhärannan Yrittäjien brunssilla yrittäjien eläkeläin uudistuksesta. Yrittäjien eläkelain uudistamisen taustalla on valtiovallan huoli sen kasvavasta osuudesta yrittäjien eläkkeiden maksussa. Jos yrittäjät alivakuuttavat itsensä, eläkkeestä yhä isompi osa jää valtion maksettavaksi.

Valtion osuus yrittäjien työeläkkeistä on kasvanut kymmenessä vuodessa noin 44 miljoonasta 377 miljoonaan euroon.

Hakkaraisen mukaan yrittäjien kannattaa itsensä vuoksi ilmoittaa työtulokseen vähintään hieman yli 13 000 euroa.

– Jos yel-maksut jäävät sen alle, niistä ei hyödy itse mitään, Hakkarainen huomauttaa.

Moni yrittäjä varautuu jo nyt eläkepäiviin myös muutoin kuin yel-maksua maksamalla. Yrittäjät ovat ahkeria sijoittamaan. Suomen Yrittäjien tekemässä kyselyssä 54 prosenttia yrittäjistä kertoi sijoittavansa.

– Monet eivät luota yel-järjestelmään vaan sijoittavat asuntoihin tai rahastoihin.

Hakkarainen itse on huolissaan niistä yrittäjästä, jotka elävät täysin kädestä suuhun pystymättä varautumaan eläkeaikaansa.

– 300 000 yrittäjää on kertonut tienaavansa alle 2 000 euroa kuukaudessa.

Hakkarainen pitää lain uudistusta hyvänsuuntaisena, mutta huomauttaa yrittäjien eläkelain kaipaavan kokonaisvaltaisempaa uudistusta.

– Iso ongelma on se, että nykyinen yel-järjestelmä ei rahastoi varoja millään tavalla. Palkkatöissä olevien eläkeyhtiöissä on satojen miljardien eurojen sijoitusomaisuus, jonka tuotoilla katetaan iso osa eläkemaksuista. Muistaakseni se on jopa 20 prosenttia.

Yrittäjien eläkelaki kiinnosti paikallisia yrittäjiä

Iina Linen yrittäjä Iina Laine kertoo seuranneensa jonkun verran yrittäjien eläkelain uudistamisen ympärillä käytyä keskustelua eri lähteistä.

– Tuli tunne, että tällä halutaan karsia yrittäjiä, hän kertoo kesän tunnelmistaan.

Sittemmin Laine on saanut asiasta lisää tietoa eikä hän ole tilanteesta enää ihan niin huolestunut.

– Uskon, että asioita pitää miettiä eri kantilta ja ymmärtää eri puolia.

Myös Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Hakkaraisen puheenvuorossa tuli hänelle uutta tietoa.

– Se 13 000 euron raja sai miettimään, hän pohtii.

Laine on kiinnostunut myös erilaisista tavoista sijoittaa tulevaisuuden turvaksi sekä mahdollisuutena toteuttaa unelmia. Laine kertoo kouluttautuvansa aiheen parissa aktiivisesti.

Laitilan–Pyhärannan Yrittäjen puheenjohtaja Jarno Helistölän mukaan Hakkaraisen esitys yrittäjien eläkelaista selkeytti asiaa.

– Jos ajattelee valtion näkökulmasta, niin kustannukset ovat kasvaneet aivan järjettömästi. Kyllä asialle on jotain tehtävä, mutta mikä on oikea ratkaisu, se on vaikeaa, Helistölä pohtii.

Helistölä oli ilahtunut siitä, miten ison joukon yrittäjiä yel-asia sai liikkeelle.

– Meillä on näitä aamutilaisuuksia joka kuukauden toinen tiistai, mutta tämän tilaisuuden halusimme ajoittaa yrittäjä-viikolle. Toivottavasti näemme jatkossakin yhtä paljon osallistujia.

Helistölä pohtii, että ehkä yrittäjien aamutilaisuuksiin tulisi myös tulevaisuudessa järjestää jotain asiapitoista.

– Siihen varmaan pyritään jatkossakin.