Ampumaharrastus elpyy pikkuhiljaa koronapandemian väistyttyä – Tätä ei voi tehdä sähläämällä

0
Laitilalainen Veera Miettinen, 11, on harrastanut ammuntaa jo 6-vuotiaasta lähtien. Kuten kuvasta näkyy, laukaus on osunut taas hyvin.

Ari Anteroinen

Laitilan paljon nähneen urheilutalon kellarissa pyörii Vakka-Suomen Ampujien ampumakoulu, joka on suunnattu kaikille ampumisesta kiinnostuneille. Koulussa ammutaan ilmapistooleilla ja ilmakivääreillä. Kouluttajana toimii kokenut ja ansioitunut Veli-Matti Torikka Raumalta.

– Olen joskus asunut 13-vuotiaaksi Laitilassa. Kävin jo silloin täällä joskus kokeilemassa ampumista. Vuonna 1972 muutin Raumalle. Jo 1970-luvulla täällä oli ampumarata, Torikka avaa.

Torikka kävi 1969 alkaen Rauman Seudun Ampujien tiistaikisoissa.

– Meiltä lähti Laitilasta aina autokuormallinen matkaan. Isät kuskasivat lapsiaan. Sieltä alkoi seuratoiminta.

Nykyisen V-SA:n ampumakoulun alkusysäystä Torikka kuvailee seuraavasti:

– Täällähän on nyt tällaiset elektroniset taulut. Olemme tehneet pitkään Vakka-Suomen Nuorisosäätiön kanssa yhteistyötä. Syntyi ajatus, että hankittaisiin hyvät laitteet. Nyt vastaavia löytyy Porissa, Sastamalassa, Mynämäessä, Uudessakaupungissa ja täällä Laitilassa. Ne ovat vartavasten tarkoitettu ampumakoulukäyttöön ja myös reserviläisten käyttöön. Näin saadaan toimintaa elvytetyksi ja kehitetyksi. Kaikki menikin loistavasti koronaan saakka. Laitteet ovat nyt jotain 5–6 vuotta vanhoja.

Rauman Seudun Urheiluampujista tarkennetaan, että elektroniset taulut on hankittu myös Säkylään ja Raumalle, sillä taulujen hankinnan edellytys oli, että niitä jaetaan kaikille seudun ampumaradoille.

Ennen koronaa pidetyissä koululaisten mestaruuskilpailuissa oli hyvä osanotto.

– Nuoret ottivat sen erittäin hyvin vastaan ja kilpailijoita oli muistaakseni 108 ja 37 joukkuetta, niin tyttöjä kuin poikia, Torikka kertoo.

Joukkuekilpailu ratkesi viimeisellä laukauksella.

– Eli oli todella tasaista. Nyt aletaan taas pikkuhiljaa tekemään näitä juttuja. Ainakin kolmella paikkakunnalla ovat ampumakoulut alkaneet.

Torikan mukaan tavoitteena on, että valmennus olisi samansuuntaista joka paikkakunnalla.

– Liitto on laatinut urheilijapolun kivääriampujille. Pistoolipuolella se on vielä hieman hakusessa.

Veli-Matti Torikka toteaa, että ilma-aseammunta on harrastuksena halvimmasta päästä. Väärää aloitusikää ei ole.

– Lapset kehittyvät eri tavalla. Tässä on vuosien saatossa nähty, että sellaiset hieman ylivilkkaat lapset oppivat täällä keskittymään ja sen jälkeen keskitytään ja menestytään paremmin koulussakin. Tätä ei voi tehdä sähläämällä, Torikka huomauttaa.

– Tänne sopii tulla vapaasti kokeilemaan. Joko viihtyy tai ei viihdy. Tämä on sellainen laji, että itsensä kanssa pitää viihtyä.

Nykynuoret ovat liki koko ikänsä pelanneet tietokone- ja konsolipelejä. Onko tästä syystä ampumaharrastuksen aloittamisen kynnys matalampi kuin vaikka Veli-Matti Torikan ollessa poikanen?

– En tiedä. Tytöthän pelaavat huomattavasti vähemmän. Täällä se näkyy siten, että tytöt kuuntelevat loppuun saakka ohjeita ja neuvoja. Heidän keskittymiskykynsä on suoraan heti parempi. Pojilla se on alkuun vähän sellaista sähläämistä. Kun vähän rauhoitutaan, niin alkaa osumaan, Torikka on havainnut.

Koulujen välisten kilpailujan tuloslistasta voi nähdä, että kärjessä oli kuusi tai seitsemän tyttöä ennen ensimmäistä poikaa.

Lisätietoa löytyy Vakka-Suomen Ampujien kotisivuilta.

Juttua muokattu 12.10. kello 15.35: Lisätty tarkennus, että elektronisia ammuntatauluja hankittiin myös Säkylään ja Raumalle, koska taulujen hankkimisen edellytys oli, että niitä jaetaan kaikille seudun ampumaradoille.

Juttua korjattu 13.10. kello 10.34: Korjattu, että tarkennus tuli Rauman Seudun Urheiluampujista eikä Vakka-Suomen Nuorisosäätiöstä.