Antoisaa vaihtojahtia ja ystävyyttä halki Suomen

0
Jallu-koira oli ylpeä löytäessään Manu Kauvon ampuman peuran.

Tinja Jalonen

Eihän tämä olisi paremmin voinut mennä, naurahtaa Manu Kauvo onnistuneen jahdin jälkeen.

Aikaisin lauantai aamulla Pahojoella sijaitsevalle lahtivajalle alkoi saapua oranssiin pukeutuneita miehiä koirineen. MS Kaikun Kaivolan alaosaston metsästäjien kanssa peurajahtiin oli tulossa joukko Ylämaalta sekä muualta Lappeenrannasta tulleita metsästäjiä. Metsästäjät olivat keskenään jo vanhoja tuttuja monen vuoden yhteistyön ansiosta.

Metsästäjien yhteistyö alkoi, kun Kalle Kotonen Ylämaalta osti Kaivolasta Veijo Jaloselta mäyräkoiranpennun. Kotonen pyysi päästä kokeilemaan koiran peuranajotaitoja Laitilaan vuonna 2016, koiran ollessa vuoden ikäinen. Kotosen mukana tuli myös muutama muu metsästäjä ja siitä syntyi vaihtojahdin kipinä.

Kuluneina vuosina metsästäjät Laitilasta ja Ylämaalta ovat vuorotellen vierailleet toistensa luona aina kerran vuodessa. Ylämaalla metsästettävänä on karhua, majavaa ja villisikaa, kun taas Laitilassa peuraa ja kaurista. 

– Milloin mitäkin, sikaa, majavaa ja karhua oltu jahtaamassa vaihtojahtina, kertoo Manu Kauvo. 

Metsästäjien mielestä erityisen hienoa heidän yhteistyössään on, ettei siihen liity raha, vaan toiminta on vaihtojahtia. Hyötyä vaihtojahdista on molemmille, sillä sen myötä päästään metsästämään vieraampia lajeja. 

Kaikkien saavuttua lahtivajalle, aloitti jahtipäällikkö Jere Ahtiainen kertomaan päivän suunnitelmasta. Hän kertasi läpi muutamia yleisiä käytäntöjä ja alkoi sitten jakaa paikkoja metsästäjille. Vierailijoille pyrittiin antamaan otollisimmat paikat.

Pikkuhiljaa metsästäjät hyppäsivät autoihinsa ja lähtivät kohti määrättyjä passeja. Osa heistä oli asemissa hirvitornissa, osa taas pellonreunassa tai metsätiellä.

Metsä hiljeni jahdin alkaessa, ja kuului vain koirien haukuntaa. Melko pian jahdin alkamisen jälkeen kuuluivat jo ensimmäiset laukaukset. Pian sen jälkeen radiopuhelimista alkoi kuulua lisätietoa.

Keskustelu radiopuhelimien välityksellä oli hyvin kiivasta kaikkien raportoidessa peurojen kulkusuunnista sekä laukauksista. Kukin metsästäjistä odotti valppaana, milloin ristikosta näkyisi peuran ruskea turkki. Laukauksia kuului useampi ja vähitellen alkoi tulla tietoa löytyneistä peuroista ja jahti päättyi.

Peurat kuljetettiin lahtivajalle ja sitten metsästäjät istuivat nuotion ääreen paistamaan makkaraa. Nuotion loimussa keskusteltiin jahdista ja suunniteltiin jo seuraavaa. Kaikki olivat hyvin tyytyväisiä, eikä pieni sadekaan häirinnyt. 

Lauantaina ensimmäinen jahti sujui erittäin hyvin. Metsästäjät levittäytyivät koirineen noin 300 hehtaarin kokoiselle alueelle. Noin tunnin kestäneen jahdon kokonaissaldo oli neljä peuraa, joista jokaisen pääsi ampumaan vierailija Ylämaalta.

Lähes kaikki jahdissa mukana olleet pääsivät vähintään näkemään peuroja, ja muutaman onnekkaan tielle osui hirviäkin. Metsästäjien arvion mukaan alueella oli noin 15 peuraa. 

– Meni oikein hyvin, kun kaikki peurat löytyi eikä yhtään haavakkoa jäänyt metsään, toteaa jahtipäällikkö Jere Ahtiainen.

Ylämaan metsästäjiä oli tällä kertaa mukana neljästä eri metsästysseurasta. Enimmillään heitä on ollut viidestä seurasta. Koiria jahdissa oli mukana kolme, kaksi karkeakarvaista mäyräkoiraa ja yksi dreeveri.

Lauantai-päivän ohjelma jatkui vielä toisella jahdilla, josta saaliiksi saatiin kolme peuraa. Jahdeissa oli mukana yhteensä 21 metsästäjää, kahdeksan Ylämaalta ja 13 Laitilasta. 

Illalla vierailijat pääsivät vielä kyttäämään peuraa. Kytyltä saatiin myös yksi peura. Sunnuntaille jäi vielä muutama lupa, joten jahti jatkui vielä silloinkin. Aamun ajojahdin saldoksi  tuli kolme peuraa sekä yksi kauris. Viikonlopun kokonaissaalis oli siis 11 peuraa ja 1 kauris.

Viikonlopun aikana saadut peurat menivät myyntiin ja lisäksi ainakin yksi peuroista paloitellaan ja jaetaan maanomistajien kesken. Myyntituotot menevät lahtivajan kylmiön viimeistelyyn.