Historian ensimmäinen Lotta Svärd -stipendi myönnettiin Siskoille ja Simoille

0
(Vas.) Lotta Svärd - säätiön hallituksen puheenjohtaja Pirjo Björk, Siskojen ja Simojen perustaja Eero Väisänen, ministeri ja pikkulotta Elisabeth Rehn.

Laitilassakin toimiva luovan välittämisen yhteisö Siskot ja Simot sai hienon tunnustuksen toiminnastaan, kun Lotta Svärd -säätiö myönsi järjestölle historian ensimmäisen stipendinsä. 10 000 euroa käytetään nuorten ja ikäihmisten kohtaamisten edistämiseen ja välittämisen kansanliikkeen kehittämiseen. Siskojen ja Simojen tavoitteena on käynnistää laaja-alainen välittämisen kansanliike. Toiminnan ideana on järjestää tapahtumia, joissa nuoremmat sukupolvet kohtaavat tasavertaisesti ikääntyneitä ja ikääntyneet nuorempia henkilöitä.

Valitsijaraadin mukaan Siskojen ja Simojen ajatukset kuvastavat stipendien hakijoista eniten sitä teemaa, johon Lotta Svärd -säätiö hakee vastausta: miten lotat toimisivat tänä päivänä?

– Lotta-aatteessa lähimmäisistä välittäminen kulki punaisena lankana läpi lottatehtävien, ja siksi Siskojen ja Simojen ajatus nuorten ja ikäihmisten kohtaamisesta resonoi erinomaisesti lotta-aatteen kanssa. Kohtaamiset ovat tärkeitä tässä ajassa, kun moni ikäihminen kärsii yksinäisyydestä ja moni nuori kokee epävarmuutta tulevaisuutensa suhteen. Kohdatessaan toisensa voivat kumpikin osapuoli saada helpotusta omaan tilanteeseensa, perustelee Lotta Svärd -säätiön toiminnanjohtaja Anne Nurminen .

Stipendin luovutti ministeri ja pikkulotta Elisabeth Rehn .

– Stipendi on hieno tunnustus yhteisömme vapaaehtoistoiminnalle ja arvostamme sitä kovasti. Se on merkityksellinen myös siksi, että lottien esikuvan mukaisesti tavoitteemme on saada aikaan valtakunnallinen välittämisen kansanliike ja toimia ajan hengessä lähimmäisten sosiaalisen hyvinvoinnin ja yhteiskunnan yhteiseksi hyväksi, toiminnanjohtaja Eero Väisänen sanoo.

Siskot ja Simot ry. on valtakunnallinen, Väisäsen vuonna 2013 Järvenpäässä perustama luovan välittämisen yhteisö ja keikkavapaaehtoisuuden edelläkävijä. Se edistää matalan kynnyksen vapaaehtoistoimintaa ja levittää vastuullista välittämistä etenkin ikäihmisistä. Toiminnassa on mukana noin 2 500 vapaaehtoista eli Siskoa ja Simoa. He järjestävät vuosittain lähes 10 000 kohtaamista 23 paikkakunnalla. Kohtaamiset ovat pop up -tyyppisiä tapahtumia eli välittämisen keikkoja, kuten senioridiskoja, haravointitalkoita ja yhteisiä ulkoiluretkiä.