Hoitajien palkkakiista saatiin päätökseen – KT: Sopu myös hyvinvointialueiden palkkojen yhteensovittamisesta

0
Arkistokuva: Kirsi-Maarit Venetpalo

Tehy ja SuPer sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n valtuuskunta hyväksyivät maanantaina valtakunnansovittelijan tekemän sovintoehdotuksen. Näin vuoden alusta kestänyt työriita saatiin päätökseen.

Sovintoehdotuksen mukaan sote-alalla tehtäväkohtaisten palkkojen keskiarvo nousee keskimäärin vähintään 17,3 prosenttia viiden vuoden aikana. Ratkaisun tuloksena esimerkiksi lähihoitajan tehtäväkohtaisen palkan keskiarvo nousee nykyisestä 2 255 eurosta yli 2 600 euroon ja sairaanhoitajan vastaavasti 2 625 eurosta yli 3 000 euroon. Lisäksi ratkaisu sisältää koronapotilaiden hoitoon osallistuneille erillisen 600 euron kertapalkkion ja useita parannuksia työoloihin.

– Hoitajien taistelu toi sote-alalle muuta kunta-alaa tuplasti paremman palkkaohjelman, jolla alan palkkausta ja sen epäkohtia päästään korjaamaan. Lisäksi työaikoja ja työoloja koskevat tavoitteet etenivät, ja vihdoin korona-ajan venymisestä korvattiin konkreettisesti. Myös palkkatasa-arvo nytkähtää eteenpäin. Pakkotyölain varjossa tulosta voi pitää hyvänä, toteavat Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.

Sovintoehdotuksen hyväksymisen myötä kaikki Tehyn ja SuPerin työtaistelutoimet kuntasektorilla päättyvät välittömästi.

“Ratkaisu löytyi palkkojen yhteensovittamisesta”

KT:n valtuuskunnan mukaan hyväksytyssä sovintoehdotuksessa päätettiin myös työntekijöiden palkkojen yhteensovitettamisesta uusilla hyvinvointialueilla ja hyvinvointiyhtymissä. Eri medioissa on kuitenkin noussut esille, että hoitajajärjestöt eivät näe asiaa yhtä yksiselitteisenä.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on arvioinut sote-sopimuksen palkkojen yhteensovittamisen kustannukseksi hyvinvointialueilla ja hyvinvointiyhtymissä keskimäärin 6 prosenttia Sote-sopimuksen palkkasummasta. Kustannukseen sisältyy myös palkkausjärjestelmän uudistamisen kuluja.

– Nyt sovittiin siitä, miten ja millä aikataululla muun muassa palkkojen lakisääteinen yhteensovittaminen toteutetaan SOTE-sopimuksessa hyvinvointialueilla, painottaa KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen.

KT:n mukaan sovintoehdotuksen hyväksyminen varmistaa, että uudet hyvinvointialueet pääsevät aloittamaan toimintansa hallitusti myös henkilöstönsiirtojen näkökulmasta.

– Kun valtakunnalliset raamit ovat selvillä, hyvinvointialueet voivat edetä paikallisten pelisääntöjen laatimisessa. Paikallista sopimustoimintaa päästään nyt valmistelemaan kaikkien ammattiryhmien kanssa. Se on erinomaista, vaikka kiire tuleekin, toteaa KT:n neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas.