Keittiöissä suositaan luonnonsävyjä ja käytännöllisyyttä

0
Kannustalon asuntomessutalossa käytettiin lämmintä valoa ja vihreitä laattoja luontoteeman mukaisesti.

Iines Toivonen

Naantalin asuntomessuissa esiteltiin tänä vuonna erityisesti vaaleita, luonnollisia sävyjä sekä käytännöllistä arkea, jota kunnioittavat pienet ja yksinkertaiset avokeittiöt.

Avokeittiöt on suunniteltu nykyään yhä tehokkaammin säilytystilaa ajatellen. Saarekkeet ovat entistä leveämpiä, ja saarekkeen molemminpuolin on sijoitettu suuret laatikostot. Joissakin on yhä tilaa baarijakkaroille, toisissa saarekkeissa on kokeiltu avohyllyjä.

Saarekkeiden tuoma säilytystila on mahdollistanut sen, että osassa keittiöistä yläkaapit on vaihdettu avohyllyihin tai lamppuihin.

Lisäksi jo aiemmin ilmestyneet aamiaiskaapit ovat yhä pinnalla. Aamiaiskaappi on leveä kaappi, jossa on pistorasiat leivänpaahtimelle, teevedenkeittimelle ja muille pienkodinkoneille. Lisäksi kaapissa on usein pienet hyllyt kahvikupeille tai aamupala-aineksille.

Designtalon Auroran ruusua esitteli Laura Lehtinen.

– Aamiaiskaappi on siitä erikoinen, että sen sisältä avautuvat ovet. Kaappiin on tarkoitus piilottaa kaikki arjen aamiaistarvikkeet, kuten leivänpaahtimet ja vastaavat, mikä tekee keittiöstä siistimmän näköisen.

Aamiaiskaapin kerrotaan olevan hyödyllinen tilan säästämisessä, sillä pienkodinkoneet vievät paljon tilaa sivupöydilla.

Auroran ruusu on erinomainen esimerkki messujen keittiöiden värimaailmoista. Siinä missä viime vuonna trendissä olivat valkoiset ja harmaat, neutraalinväriset keittiöt, tänä kesänä esitellään luonnonsävyjä mustan ja valkoisen kanssa. Auroran ruusussa on valkoiset kaapistot, mutta saarekkeessa ja aamiaiskaapissa on käytetty valkoisen alumiinin lisäksi tummanruskeaa puukuosia.

Myös muissa taloissa keittiöt olivat valkoisen ja harmaan sijaan tummia. Puumateriaaleja on hyödynnetty keittiössä asti luontoteeman mukaisesti, minkä lisäksi nähtävillä on muutamia oliivinvihreitä kaapistoja ja ainakin yksi sininen keittiö. Erityisesti yksityiskohdissa on käytetty kultaa ja viime vuoden tavoin mustaa. Kultaisia ja mustia ovat esimerkiksi hanat, tiskialtaat ja lamput.

Pariin taloon oli rakennettu myös keittokomerot, eli erilliset huoneet keittiötarvikkeiden säilömiseen, mutta ne eivät ole vielä saaneet ihmisten suosiota.

– Kannattaa myös katsoa, jos näkyy keittokomeroita kohteissa. Ne olivat joskus paljon käytössä, ja nyt niitä yritetään ilmeisesti tuoda takaisin pinnalle, Lehtinen selittää.