Kuin Ihoden päiväkotia

0

Kun jonkin rakennuksen valmistuminen kestää, todetaan usein, että sitä rakennetaan kuin Iisakin kirkkoa. Tällöin puhutaan Pietarissa sijaitsevasta kirkosta, jonka rakentaminen kesti 40 vuotta. Ihoden päiväkodin rakentamisaika mitataan pikemminkin kuukausissa kuin vuosissa saati kymmenissä vuosissa, mutta vertaus pyrkii silti mieleen.

Moni ei välttämättä muista, että Pyhärannan päätöksenteon koliseviin rattaisiin lähes viideksi vuodeksi jämähtänyt päiväkotihanke käynnistyi suurella kiireellä kevättalvella 2018. Vuoden 2017 lopulla tulipalossa tuhoutunut päiväkoti tarvitsi kiireesti uudet tilat. Ratkaisua haettiin yksityisestä päiväkodista. Lapsimäärään liittyvän väärinymmärryksen vuoksi yksityinen toimija vetäytyi hankkeesta, mikä pysäytti hankkeen etenemisen vuosiksi.

Kunnanhallitus teki päiväkotihankkeeseen liittyviä päätöksiä vuosien 2018–2021 välisenä aikana yli kahdessakymmenessä kokouksessa. Hankkeelle on varattu määrärahoja vuosien 2019, 2020 ja 2021 talousarvioissa, vaikka toteutusvaihtoehdot eivät edenneet suunnittelua pidemmälle. Pöydällä oli kaikkiaan viisi vaihtoehtoa, joista viimeisimpänä vastakkain olivat 30-paikkainen uudisrakennus koulun pihaan ja tarjous hirsipäiväkodista.

Poliittinen kissanhännänveto kiristi tunnelmia valtuustosalissa. Myös kuntalaiset ilmaisivat mielipiteitään mielipidekirjoituksin, mielenosoituksin sekä suullisesti keskustelutilaisuuksissa.

Päätös vuokramallilla rakennettavasta hirsipäiväkodista syntyi lopulta viime vuoden lopulla, ja rakennustyöt pääsivät alkamaan syksyllä. Vaikka päiväkodin toiminta on kaiken keskiössä, ei seiniäkään sovi aliarvioida. Kun arki sujuu ja ympäristö tarjoaa mahdollisuuksia rajoitusten sijaan, päiväkodissa on mahdollista kokea päivittäin oppimisen iloa ja yhteisöllisyyden tunnetta.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi