Lauri Sipponen jatkaa sukunsa bisneksiä – Limonaditehdas Valkjärvellä jäi rajan taa

0
Lauri Sipposelta ja Rami Aarikalta Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtajan pestin vaihtaminen sujuu ilmeisen rennosti ja hyvillä mielin.

Arto Kanerva

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja vaihtuu marraskuun alussa. Yritystä 26 vuotta luotsannut Rami Aarikka keskittyy jatkossa hallitustyöskentelyyn ja jatkaa yhtiön merkittävänä omistajana.

Lauri Sipponen on aikaisemmin toiminut muun muassa Lidl Suomen ja VR Groupin toimitusjohtajana. Viimeiset kaksi vuotta hän on istunut Wirvoitusjuomatehtaan hallituksessa. Olen iloinen, että Sipponen hyppää vastuuseen juuri nyt, kun lähdemme hakemaan yritykselle kiihtyvää kasvua lähivuosille, sanoo Wirvoitusjuomatehtaan hallituksen puheenjohtaja Totti Salko.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on Suomen neljänneksi suurin panimo ja pohjoismaitten suurin pienpanimo. Yritys työllistää noin 60 henkeä ja on tehnyt vahvaa tulosta vuodesta toiseen, viime vuoden liikevaihto oli lähes 23 miljoonaa euroa ja liikevoitto 3,9 miljoonaa.

Toimitusjohtajan vaihtumiseen ei liity mitään dramatiikkaa, ainakaan siitä päätellen, miten nykyinen ja tuleva toimitusjohtaja kehuvat toisiaan.

– Minulla ei vielä hetki sitten ollut aikomusta siirtyä sivuun yhtiön johdosta, koska sama kipinä hehkui edelleen kuumana. Noin kuukausi sitten tajusin, että operatiiviseen toimintaamme tarvitaan lisää syvää asiakasosaamista ja kokemusta sieltä pöydän toiselta puolelta, asiakkaan näkökulmasta, kertoo Rami Aarikka.

Tuo osaaminen istui Aarikan mukaan häntä vastapäätä yhtiön hallituksen kokouksissa.

– Hän oli Lauri Sipponen, yksi Suomen tavoitelluimmista toimitusjohtajista. Laurin laaja-alainen liiketoimintaosaaminen, näkemyksellisyys ja pidetyt henkilöstöjohtamistaidot ovat vakuuttaneet sekä minut että hallituksemme, Aarikka toteaa.

Sipponen kertoo ihailleensa aina Wirvoitusjuomatehtaalla tehtyä hyvää työtä.

– Wirvoitusjuomatehdas on omien arvojeni mukaisesti erittäin pitkäjänteisesti ja vastuullisesti johdettu yritys. Tuota kuvaa myös Rami Aarikan pitkä ja menestyksekäs työ toimitusjohtajana sekä se, että hänen kokemuksensa ja osaamisensa on hallitustyöskentelyn kautta tukenamme myös jatkossa.

Sipponen kokee, että hänen kokemuksensa päiviittäistavarakaupasta sekä palvelu- ja logistiikkaliiketoiminnasta on avuksi myös tällä toimialalla.

– Suomessa on kolme Laitilan Wirvoitusjuomatehdasta merkittävästi isompaa panimoalan toimijaa, ja kaikkien markkina-asema on vahva ja tuotteet ja palvelut kattavia. Erikokoisten kilpailijoiden olemassaolo tuo aina dynamiikkaa markkinoille ja etuja asiakkaille, markkinat tarvitsevat ketteriä ja kovakuntoisia haastajia, Sipponen toteaa

Aarikka sanoo, ettei hänellä ole mitään tulevaisuuden suunnitelmia.

– Onhan tämä outo tilanne, kun vielä hetki sitten oli hyvä liksa ja mahtavat työkaverit. Yhtäkkiä niitä ei olekaan.

Sipposella puolestaan ympyrä tavallaan sulkeutuu. Hän on vanhoilta tädeiltään kuullut, että suvulla oli aikoinaan limonaditehdas, joka sitten jäi rajan taakse Valkjärvelle. Nyt hän tulee toimitusjohtajaksi Wirvoitusjuomatehtaalle, joka on Valkojärvellä.

Sipponen asuu Espoossa, vaimo on töissä opettajana, lapset ovat aikuisia, harrastuksiin kuuluu liikunta, erikseen hän mainitsee tenniksen. Muutto Laitilaan on hänen mukaansa ihan mahdollista, mutta vaimon töiden vuoksi ajankohtaista vasta kuluvan lukuvuoden jälkeen.