Ari Anteroinen
Laitilan jäähallissa pyörii tälläkin kaudella Laitilan Jyskeen vetämä lasten ringettekoulu.
– Mukana on pääsääntöisesti alle kouluikäisiä. Ringettekoulu on suunnattu lähinnä alle 10-vuotiaille. Ringettekoululaisten keski-ikä on sellaiset joku viisi vuotta, kertoo Sirpa Karkkonen.
Karkkonen sanoo, että ringettekouluun on saatu muutamia mukaan myös luistelukoulusta.
– Kävimme ehdottamassa, että miten olisi, jos siirtyisivät tänne. Ne tytöt ovatkin olleet tosi innostuneita. Alkeet kun on opittu, on ollut helpompi tulla ringettekouluun.
Ringettekoulussa on niin sanottu matala kynnys ja myös kesken kauden voi mukaan tulla.
– Meiltä löytyy mailoja, harjoituspaitoja ja muitakin välineitä. Ringettekoululaisilla pitää olla omat luistimet ja kypärä sekä hiukan vahvemmat hanskat kuin sormikkaat, luettelee Karkkonen.
Vetäjien suhteen on nyt hieman erilainen käytäntö. Varsinaista vastuuohjaajaa ei ringettekoululla ole.
– Minä olen tavallaan vastuuhenkilö, mutta en vastuuohjaaja, Sirpa Karkkonen avaa Jyskeen ringettevastaavan ja valmennuspäällikön ominaisuudessa.
Jokaisella seuran joukkueella on aina vuoroviikoin ringettekoulun vetovuoro.
– Paikalle tulee joukkueen valmentaja, joka on suunnitellut harjoituksen ja avuksi tulee joitakin pelaajia. Nakki napsahtaa joka viides viikko.
Järjestelyistä ei ole tullut mitään mutinaa, vaan kaikki ovat tuntuneet tykkäävän.
– Palaute on ollut, että ”oi että ne ovat söpöjä ne tytöt”. Aika menee kuulemma nopeasti ja vetäjät ovat tykänneet tekemisestä, Karkkonen toteaa.
Ringettekoulun pääajatus on se, että sinne tullaan iloisella mielellä ja lähdetään samalla mielellä pois posket punaisina.
– Tutustumme hieman itse lajiin ja harjoitellaan leikinomaisesti renkaan ja mailan kanssa jotain. Luistelutaidon perusteet opitaan, jonka jälkeen voi vaikka siirtyä F-ringeten mukaan, kertoo Karkkonen.
Jotkut ovat ringettekoulussa kaksikin kautta
– Siellä on kivaa leikkeineen, eikä harjoittelu ei ole niin vakavaa kuin ehkä joukkueen mukana.
F-ringeten ja ringettekoulun harjoitukset ovat samaan aikaan eri puolilla kenttää.
– Siinä nähdään koko ajan, mitä toisessa päässä tehdään. Siirtyminen toiseen porukkaan on siten helpompaa, kun ovat jo tuttuja.
Jyskeen jääurheilujaosto maksaa kaikki ringettekouluun liittyvät jääkustannukset, joten vanhempien kontolle jäävät vain varusteet.
– Olemme keränneet pelaajien vanhoja mailoja ja sahanneet ne sopivan mittaisiksi. Oman uuden mailan hankkiminen on ihan vapaaehtoista, Karkkonen mainitsee.
Perheluistelukoulu on pyörinyt kolmisen vuotta.
– Sinne on kaikkien mahdollista tulla ja se on ilmainen. Kun kyse on perheluistelukoulusta, on joskus mukana ollut aikuisiakin, joilla on ollut heikko luistelutaito, kertoo Jyskeen jääurheilujaoston puheenjohtaja Juha Kiviö.
Luistelukoulu on kivijalka, josta sitten siirrytään kiekkokouluun tai ringettekouluun.
– Sinne on helppo tulla.
Ovatko Laitilaan saapuneet ulkomaalaiset löytäneet tiensä jäälle?
– Perheluistelukoulussa heitä on joskus ollut. Mutta tällä kaudella ei vielä ole näkynyt.
Ringettekoulun jäävuorot keskiviikkoisin kello 17.30–18.30 ja lauantaisin kello 11–12. Jäävuoromuutokset ovat mahdollisia.