Maahanmuuttajille polkua raivaamassa

0
Ilkka Vuonola (vas.) ja Granger Simmons toivovat, että heille varataan aika ja tullaan keskustelemaan asioista. – Vierailemme kouluissa ja päiväkodeissa. Teemme yhteistyötä yritysten, neuvolan sekä Winnovan ja Novidan kanssa, miehet kertovat.

Granger Simmons ja Ilkka Vuonola tarjoavat maahanmuuttajille ja maahanmuuttajien kanssa toimiville apuaan, oli kyse sitten asunnoista, oleskeluluvista, vakuutuksista tai lomakkeiden täyttämisestä.

– Neuvomme, kuinka saa Kelalta tukea, mistä löytää suomen kielen opetusta, mistä löytää koulutuspaikka tai vapaa-ajan harrastuksia, Simmons ja Vuonola kertovat.

Miehet tekevät ruohonjuuritason työtä, mutta samalla heidän tavoitteensa on luoda pysyvä palvelujärjestelmä kotouttamisen tueksi. Ensi vuoden elokuuhun saakka kestävän hankkeen tavoitteena on kehittää maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalveluita. Hanketta rahoittaa työ- ja elinkeinoministeriö.

– Yritämme saada kaikille toimijoille selkeät mallit, miten toimia missäkin tilanteessa ja selvittää, kuka on vastuussa mistäkin asiasta, Simmons sanoo.

Ukipoliksen vetämä hanke on toiminut Vakka-Suomessa jo neljä vuotta, mutta nyt hankkeen toimipiste on avattu Laitilaan. Granger Simmons on tavattavissa Vihtorintorilla maanantaisin ja Ilkka Vuonola tiistaisin sekä keskiviikkoisin.

– Asiakkainamme on paljon yrityksiä, jotka saavat neuvoja maahanmuuttajien työllistämisestä. Myös kuntien työntekijät saavat tietoa, miten maahanmuuttajia koskevia asioita, jotka eivät kuulu heidän normaaliin toimenkuvaan, hoidetaan, Simmons kertoo.

Granger Simmonsin mukaan uuden kotoutumislain mukaan maahanmuuttajien asioiden hoitamiseen täytyy palkata maahanmuuttokoordinaattori ja kotouttaminen on kuntien vastuulla. Simmonsin mukaan maahanmuuttajien tulisi saada eri tarpeisiinsa palvelua esimerkiksi kunnan palvelupisteestä.

– Sitä en osaa sanoa, toimisiko maahanmuuttokoordinaattori alueellisesti vai ottavatko kunnat omat koordinaattorit, Simmons miettii.

Nykyään esimerkiksi Laitilassa maahanmuuttajien asioita hoidetaan kuten suomalaistenkin: yhdeltä taholta kouluasiat, toiselta asuntoa ja kolmannelta työtä koskevat asiat. Monen luukun systeemi toimii huonosti.

– Yritämme hankkeessa luoda polkua, jota pitkin maahanmuuttajat ja maahanmuuttajia työllistävät voisivat kulkea, Simmons kuvailee.

Granger Simmons ja Ilkka Vuonola toivovat, että ulkomaalaisia palkkaavat maatilat ottaisivat heihin yhteyttä.

– Nykyisin maanviljelijät työnantajina joutuvat hoitamaan työhön liittyvien asioiden lisäksi myös työntekijöiden henkilökohtaisia asioita. Me voisimme helpottaa heidän taakkaansa, Simmons toteaa.

Ilkka Vuonola on työskennellyt hankkeessa kaksi kuukautta. Hän työskenteli aiemmin Vehmaalla sikatila Haikara Oy:ssä. Vuonola kokee nykyisen työnsä hyvin tärkeäksi, sillä vapaa-ajallakin hän haluaa olla Suomeen tulevien tukena. Vuonola toimii aktiivisesti sekä Suomen Ukrainalaiset että maahanmuuttajia tukevassa Borisfen -yhdistyksissä.

Työntekijöiden oikeudet ovat Ilkka Vuonolan mukaan maahanmuuttajilla huonosti tiedossa. Kaikilla Suomessa työskentelevillä ovat samat työehdot mitä tulee esimerkiksi vähimmäispalkkaan, likaiseen työhön, ylitöihin tai ilta- ja viikonloppulisiin sekä vuosilomaan.

– Tiedän ongelmat, jotka maahanmuuttaja kohtaa. Näissä on paljon rikkomuksia, Ilkka Vuonola sanoo.

Maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalvelut hankkeen toimitilat Laitilassa ovat Vihtorintorilla samassa tilassa Laitilan keskustan kestävän kehityksen hankkeen kanssa. Ajan Granger Simmonsille tai Ilkka Vuonolalle saa varattua sähköpostitse granger.simmons@ukipolis.fi tai ilkka.vuonola@ukipolis.fi.

Suomen osaaminen on avain itsenäisyyteen


Suomen kielen osaaminen on tärkeää kotoutumisen mahdollistamiseksi. Vuonolan mukaan kielitaito on avain itsenäisyyteen.

– Jos osaa kieltä, voi ratkaista itse monet asiat. Jos ei osaa, joutuu aina kysymään joltakin toiselta apua.

Simmons kertoo, että monet Suomeen tulevat ovat motivoituneita kielen opiskeluun. Arki kuitenkin vie usein voimat.

– Moni maahanmuuttaja on tullut tänne töihin ja heillä on perhe elätettävänä. Monesti he tekevät vuorotöitä ja tarvittaessa ylitöitä.

Simmons kiittelee kansalaisopistoa sen tarjoamista kielikursseista, mutta maahanmuuttajat tarvitsisivat kielen opiskeluun pidempää koulutusta.

Sekä Simmons että Vuonola pystyvät tarjoamaan maahanmuuttajille vertaistukea. Yhdysvalloista tullut Granger Simmons on asunut Uudessakaupungissa kymmenisen vuotta. Vehmaalainen Ilkka Vuonola tuli Ukrainasta Suomeen kahdeksan vuotta sitten.

Molemmat puhuvat suomea. Grangerin äidinkieli on englanti, Vuonola puhuu suomen ja ukrainan lisäksi venäjää ja puolaa.

– Tarvittaessa voimme käyttää tulkkia, he kertovat.

Laitilassa ukrainankielinen kurssi Työelämä ja integraatio Suomessa


Laitilassa järjestetään kolmen luennon ukrainankielinen kurssi Työelämä ja integraatio Suomessa. Luennoilla käydään läpi työttömyyttä ja työllistymistä, työelämän sääntöjä Suomessa ja integraation ensimmäisiä askeleita.

Luennoitsijana toimii Ilkka Vuonola kolmena torstaina 10.,17. ja 24. marraskuuta kello 15–19. Luennot järjestetään kaupungintalolla.