Malttia liikenteeseen

0

Laitilassa on menetetty tänä vuonna kaksi nuorta ihmistä liikenneonnettomuudessa. Näitä onnettomuuksia ei saisi unohtaa. Toivottavasti kynttilät jaksavat lepattaa Ukintien varressa pitkään muistuttamassa meitä autoilijoita siitä, miten paljon valppautta liikenteessä vaaditaan.

Onnettomuudet perustuvat usein inhimillisiin erehdyksiin, siksi niistä ei pitäisi syyllistää ketään. On kuitenkin hyvä muistaa, kuinka suuria omat ratkaisut ovat: miten kovaa ajan, ovatko auton tuulilasit puhtaat ja onko auton alla oikeat renkaat. Liikenteessä vastuuta ei ole vain autoilijoilla, vaan meillä kaikilla. Jalankulkijan ja pyöräilijän on hyvä miettiä, miten hyvin tuolla pimeässä näkyy. Omaa henkeään voi turvata hankkimalla heijastimia tai heijastinliivin.

Maanteillä tulevat talvinopeudet käyttöön lokakuun loppuun mennessä. Toivottavasti näitä ajonopeuksia myös noudatetaan. Väyläviraston mukaan alemmat nopeudet parantavat liikenneturvallisuutta merkittävästi. Tutkimuksen mukaan talvirajoitusten ansiosta vuosittain säästyy keskimäärin kahdeksan ihmisen henki ja 36 jää loukkaantumatta.

Tänä syksynä kaasujalan keventäminen on toisestakin syystä järkevää. VTT:n mukaan alemmat talvinopeudet voivat vähentää polttoaineen kulutusta lähes 20 prosenttia. Myös päästöt vähenevät, teiden päällysteet kuluvat hitaammin ja rengasmelu pienenee.

Ajankohtaista on myös harkita, milloin autoon vaihtaisi talvirenkaat. Uuden tieliikennelain myötä autoilijalle tuli enemmän vastuuta renkaiden oikea-aikaisesta vaihtamisesta. Talvirenkailla ajaminen turhan aikaisin ei kuitenkaan ole fiksua: kuivalla tienpinnalla nastat kuluvat turhaan, nastoilla ajaminen kuluttaa myös asfalttia ja aiheuttaa tarpeetonta rengasmelua. Nastarenkaat vesisateella eivät ole myöskään pitävät.

Teija Uitto