MDI ennustaa Laitilan väkiluvun supistumista

0
Arkistokuva

Maakuntahallitukselle esiteltiin maanantaina MDI:n tuoreinta väestöennustetta. Varsinais-Suomi on edelleen Uudenmaan ja Pirkanmaan lisäksi ainoa maakunta Manner-Suomessa, johon ennustetaan asukasluvun kasvua vuosina 2021–2040. MDI povaa kasvua Varsinais-Suomessa erityisesti Turun seudulle.

MDI on laatinut neljä eri väestömuutosskenaariota. Perusuran skenaario perustuu siihen, että väestökehitys jatkuisi samanlaisena kuin vuosina 2015-2021. Tässä skenaariossa Laitila menettäisi 646 asukasta ja Pyhäranta 312. Kaupungistumisen skenaariossa oletetaan, että kaupungistuminen jatkuu koronapandemiaa edeltävän kehityksen mukaan. Tässä mallissa Laitilan väkiluku supistuisi 456 asukkaalla ja Pyhärannan 362:lla.

Hajautuva Suomi -skenaariossa väestökehitys on arvioitu sen mukaan, että se jatkuu pandemian aikaisen muutoksen mukaan, eli asumisen keskittyminen kaupunkeihin ei jatkukaan samalla tavalla kuten ennen koronaa. Tässä skenaariossa Laitilan väestömäärä supistuisi eniten: 1 063:lla asukkaalla, Pyhäranta menettäisi vain 229 asukasta.

Kansainvälistyvä Suomi -skenaariossa odotetaan, että Suomen maahanmuutto nousee vuoteen 2040 mennessä suhteessa samalle tasolle kuin Ruotsissa. Tässä mallissa Laitilan asukasluku supistuisi vähiten: 315:lla, Pyhärannan väkiluku supistuisi 256:lla.