”Meidän oma huvikumpumme” – Kulttuuripäällikkö Piia Allénin koti on taiteen ja tunnelmien tyyssija

0
Olohuoneen tummanpuhuvat seinät eivät viesti synkkyyttä vaan lämmintä kodikkuutta.

1860-luvulla laitilalainen nahkuri Adolf Nummelin rakennutti itselleen karoliinistyylisen talon Laitilan nykyisen keskustan tuntumaan. Yli 160 vuotta myöhemmin talo on yhä paikoillaan, vaikka kaikki sen alkuperäiset piharakennukset on vuosien saatossa purettu. 17 vuotta sitten Laitilan nykyisestä kulttuuripäälliköstä Piia Allénista tuli talon uusi omistaja.

Olohuoneen sävyt ovat tummat, mikä luo tilaan lämpimän kodikkaan tunnelman. Sellaisen, että on helppo kuvitella kaivautuvansa kukkakuvioisen sohvan nurkkaan lämpimän viltin alle mieluiten hyvän kirjan kanssa ja ehkä teemukin kanssa.

– Tämä on meidän oma huvikumpumme siinä mielessä, että täällä on värejä. Silloinkin kun ihmiset sisustivat valkoista valkoisella, meillä oli jo värejä. Tosin eivät ne ole tähän kerralla tulleet. Tämäkin tila oli vaaleampi ensin, kun ensimmäisen kerran remontoimme.

Tummiin sävyihin päädyttiin, kun Allén sai isältään pianon.

– Kun huoneessa on myös televisio, niin se ja piano nousivat jotenkin liikaa esiin vaaleista seinistä.

Kuten työnsä kulttuurin parissa tekevältä on lupa odottaakin, kodin seinillä on runsaasti taidetta. Eri tyylisuunnat tai tekniikat eivät riitele keskenään vaan viihtyvät yhdessä, kuten ajan eri kerrostumatkin talon huoneissa. Olohuoneen katseenvangitsija on Marjatta Holman suurikokoinen teos.

Kodin sisustus on vaivattoman tuntuinen – mutta varmasti harkittu – yhdistelmä 2020-lukua ja perinteikkyyttä.

– Emme ole halunneet ajatella liian tarkkaan mitään tiettyä aikaa. Tämä on meidän koti, ja haluamme, että täällä näkyy kerroksellisuus ja eri ajat mutta rakennuksen arkkitehtuuria kunnioittaen. Kiinteät asiat, kuten listat, kertovat talosta ja ajasta, jolloin se on rakennettu. Siihen voi yhdistää kaikkea sellaista, mikä miellyttää omaa silmää.

Sisustuksessa on hyödynnetty vanhaa ja uutta. Kirpparilta sattumalta löytyneet Turun Kristallin valaiset roikkuvat keittiön laajennuksena toimivan saarekkeen yllä. Allénin puoliso löysi ne kirpputorilta, eivätkä ne todellakaan herättäneet alkuun varauksetonta ihastusta.

– Antti soitti, että hyppää autoon ja aja tänne. Nämä sinun täytyy nähdä. Nämä on joko ihan nappiin tai sitten ihan hirveät. Joskus täytyy hetken aikaa pohtia, että kumpi tämä on.

Lamput kuitenkin ostettiin ja kävi ilmi, että ne on kuin tehty saarekkeen valaisimiksi. Olohuoneen ikkunan alla oleva pöytä on puolestaan Kultarannan alkuperäisiä kalustoa, ja sen päällä oleva kristallikruunu on Turun Kristallin valmistama.

Perheen pitkän ja jyhkeän ruokapöydän päällä oleva lamppu puolestaan on hyvin moderni.

– Sovitimme siihen myös kristallikruunua ja se näytti ihan kivalta, mutta se muutti huoneen tunnelmaa. Jotenkin se vaatii tuon modernin lampun tuohon kohti. Huoneen rytmi toimii näin paremmin.

Allén pitää kädentaitoja arvossaan. Myös hänen omien kättensä jälki näkyy perheen kodissa. Muun muassa edellä mainittu ruokapöytä on hänen tekemänsä. Ja kun olohuoneen katon laudoitus purettiin, paljastui suuri reikä, joka oli jäänyt kattoon muurin purkamisen jäljiltä.

Reiän peittämiseksi pitikeksiä jotain.

– Kun Walon taloa kunnostettiin, siellä oli toteutettu kattokoristelu tähän tapaan. Sieltä sain idean peittää reiän näin.

Samaa aikojen kerroksellisuuden periaatetta noudatetaan myös pihan istutuksissa. Perinneperennojen rinnalla kasvavat myös uuden ajan suosikit.

– Olen nähnyt vanhan kartan, joka oli muistaakseni isojaon jälkeen piirretty. Sen mukaan tässä ja naapuritalossa, joka oli rakennettu tämän talon tyttärelle, on ollut merkittynä puutarha, mikä on tällaisella maaseutupaikkakunnalla ollut harvinaista. Tässä on siis ollut todella kauan puutarha, ja sitä on jotenkin mukavaa vaalia.