Mikä on pesäpallo-ottelun sisääntulokappaleen tarina? – Tulkka Laitlahan kaik, tää on kotonem paik!

0
Erkki ja Liisa-Hellevi Rantanen ovat Laitilaan-laulun takana. Laulujen lisäksi pariskunta on tehnyt lukuisia radio-ohjelmia.

Ari Anteroinen

Viime kesänä naisten Ykköspesiksen kotiotteluissa Jyske toivotti vierasjoukkueen tervetulleeksi pätkällä laulua, jossa laulettiin ”tulkka Laitlahan kaik, tää on kotonem paik”.

Toimittajapoloista alkoi moinen asia kiinnostamaan, että mikähän se tuollainen laulu oikein onkaan. Ottelun kuuluttaja, joka myös vastasi musiikista, kertoi löytäneensä kappaleen Youtubesta. Sen enempiä mies ei osannut asiaa valaista.

Laajojen ja empiiristen tutkimusten kautta internet paljasti pikkuhiljaa, että kyseessä olisi laulu nimeltään ”Laitilaan”, jonka olisi säveltänyt ja levyttänytkin kortesjärveläinen musiikkimies Raimo Erkinheimo.

Ikävä vain, Erkinheimo poistui keskuudestamme viime vuonna 82-vuotiaana, eikä näin ole enää asiaa kommentoimassa.

Mutta Nousiaisista löytyi laulun sanoittaja Liisa-Hellevi Rantanen, joka avasi miehensä Erkki Rantasen kanssa laulun syntytarinaa ja sen jälkeisiä vaiheita. Erkki on muuten alkujaan laitilalaisia, joten siinä linkkiä Vakka-Suomen puolelle.

Erkinheimon levytys löytyy vuonna 1995 julkaistulta ”Hetki muistoille” -kokoelmalta.

– Teimme sen levyn silloin Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen toiminnan hyväksi. Yhdistys oli myös siinä tuottajana. Se tupla-cd tehtiin turkulaisen säveltäjän Helmer Wikmanin muistolle. Teimme hänen kanssaan alkuun tällaisia kotiseutulauluja. Niistä oli tarkoitus tehdä aikanaan äänite. Hän kuitenkin sairastui syöpään ja menehtyi. Levy jäi tekemättä, Rantanen kertoo taustaa.

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen silloinen toiminnanjohtaja oli Wikmanin tuttuja.

– Hän totesi minulle, että kerää porukka ja tehkää paikkakuntakohtaisia lauluja niistä paikkakunnista, missä Syöpäyhdistys vaikuttaa. Laitetaan levy myyntiin ja kaikki tuotto ohjataan yhdistyksen hyväksi.

Liisa-Hellevin mies on siis kotoisin Laitilasta. Hän halusi mukaan lauluja esimerkiksi Laitilan järvistä.

Lauluja syntyi, mutta sitten tuli pulma, mistä saada lauluille esittäjät.

– Syöpäyhdistys lupasi hoitaa studiokulut, mutta laulajille ei ollut varaa palkkioita maksaa. Mistä siis löydettäisiin muusikoita talkoisiin? Varjokuva-yhtye tuli tekemään yötä myöten talkootöitä studiolle. Kysyin mukaan monia laulajia ja aika monta jouduin hylkäämään kovien palkkapyyntöjen takia. Lopulta mukaan lupautuivat muun muassa Esko Rahkonen, Eila Pienimäki, Jaska Mäkynen, Taisto Saaresaho ja muut, sanoo Rantanen.

Myös konsertteja pidettiin.

– Muun muassa Laitilassa Varppeen koululla. Kävimme myös Laitilan Munamarkkinoilla varmaan kymmenen kertaa. Myimme levyä ihan talosta taloon. Kaikki myyntitulot menivät Syöpäyhdistyksen hyväksi.

Mutta mennäänpä lopulta siihen ”Laitilaan”-lauluun.

– Näin Laitilan kaupungin esitteitä, joissa oli tuo slogan ”Tulkka Laitlahan kaik, tää on kotonem paik!”. Kysyin lupaa käyttää tuota lausetta laulussa ja lupa tuli. Sen ympärille aloin kirjoittaa omaa tekstiä, Rantanen tarinoi.

Toimittaja kaivoi Finnan sivuilta tiedon, että ”Laitilan kaupunki: Tulkka Laitlahan kaikk – se on kotonem paik” -niminen julkaisu olisi ilmestynyt vuonna 1986.

Sittemmin samainen slogan on löytynyt Kotiseutuyhdistys Walon nettisivuilta.

Raimo Erkinheimo oli jo aikaisemmin tullut Rantasille tutuksi eri radio-ohjelmien kautta. Rantaset ovat tehneet ohjelmia niin Yleisradiossa kuin sittemmin Radio Robin Hoodissa.

– Tuli juttua tästä laulusta. Ensin Raimo totesi, ettei hän osaa vetää Laitilan murteella. Hän kuitenkin harjoitteli ja laulu saatiin levytettyä.

Liisa-Hellevi Rantanen on kaikkiaan tehnyt yli kolmesataa sanoitusta.

– Puolisoni Erkki Rantanen on koko ajan patistanut minulle, että ”kirjoita nyt niitä lauluja” ja kehottanut lähettämään eteenpäin. Minulla oli vaan tapana kirjoitella niitä tekstejä vihkoon, Rantanen muistelee.

Ensimmäiset julkaistut tekstit menivät tangokuningas Jaska Mäkysen levylle.

Erkki Rantanen on myös ollut ideoimassa montaa tekstiä, jotka vaimonsa on muokannut laulutekstin muotoon.

Rantaset saavat vieläkin kyselyitä, olisiko Hetki muistoille -levyä saatavilla.

– Kaikki on myyty aikanaan loppuun. Myös 2000 kasettia. YouTubessa laulut löytyvät. Ja Järviradio soittaa näitä kappaleita varsin usein, Liisa-Hellevi Rantanen tietää.

Raimo Erkinheimo julkaisi muuten uusilla omilla taustoillaan ”Laitilaan”-laulun vuonna 2017 cd:llä ”Rakkauden rannalla”. Mukana oli Lauluyhtye Seniorit.

– Laulu oli myös jossain vaiheessa osa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan markkinointia Tero Vaaran toimesta, muistelee Rantanen vielä.

Kuuntele laulu Youtubesta.