Pahoinpitelyllä pitkäkestoiset seuraukset – Tukioppilaiden järjestämä teemakuukausi huipentui Tiktok-tähti Tomas Jouhilammen ajatuksia herättävään esitykseen

0
Turkulainen Tomas Jouhilampi kertoi Varppeen koulun oppilaille, miten hänet pahoinpideltiin 15-vuotiaana. Pahoinpitelyn seurauksena Jouhilampi sai vakavan aivovamman.

Varppeen koululla vietettiin perjantaina Lyömättömän lokakuun päätösjuhlaa. Tukioppilaiden järjestämää tilaisuutta tähditti Tiktokissa yli 42 000 seuraajaa kerännyt Tomas Jouhilampi. Jouhilampi sai aivovamman viisitoistavuotiaana, kun hänet pahoinpideltiin. Nyt 25-vuotias Jouhilampi on Tiktokissa ja muualla sosiaalisessa mediassa puhunut väkivaltaa vastaan. Jouhilampi kertoo laitilalaisnuorillekin olevansa huolissaan nuorten lisääntyneestä väkivaltaisuudesta.

Jouhilammen mukaan hän eli väkivallan värittämää elämää jo ennen kohtalokasta lokakuista iltaa vuonna 2012. Hän kertoo, että hänen isäpuolensa pahoinpiteli häntä kotona, ja vilkas poika teki jo eskarissa niin kuin halusi eikä koulunkäynnistä tahtonut tulla mitään.

Jouhilammen elämässä oli väkivaltaa ja päihteitä niin koulussa kuin vapaa-ajallakin. Milloin riitaa ei haastettu ulkopuolisten kanssa, kaverit tappelivat keskenään.

– Ei vaan kiinnostanut mikään. Halusin vain tehdä omia juttuja.

Yksi tapaus on jäänyt Jouhilammelle erityisesti mieleen, ja kaikesta näkee, että tämä on hänelle kipeä muisto.

Hän oli kavereidensa kanssa koulun jälkeen luistelukentän vieressä olevassa pukukopissa polttamassa tupakkaa, kun sisään astui noin 40-vuotias mies tyttärensä kanssa. Sisään tullut mies pyysi Jouhilampea heittämään tupakan pois, mutta tämä kieltäytyi ja haistatteli. Tytön isä hermostui ja nosti Jouhilammen rinnuksista seinälle, mikä sai Jouhilammen vanhemman kaverin käymään miehen kimppuun.

– Muistan, miten hänen pikkutyttönsä, noin 8-vuotias, alkoi itkeä ja piti isästään kiinni. Menin ihan paniikkiin.

Jouhilammen kaveri käski juosta pois ennen kuin poliisit tulevat, ja he poistuivat paikalta.

– Siitä on jäänyt kauhean paha muisto, itsekin hiljattain isäksi tullut Jouhilampi sanoo.

Jouhilammen elämän suunnan muuttanut lokakuinen perjantai vuonna 2012 oli hyvin tavallinen viikonloppuilta. Päihteitä oli käytetty, ja Jouhilampi oli kotibileissä, joihin alkoi saapua myös ylimääräisiä vieraita.

Jouhilampi ei perääntynyt, kun kaksi tuntematonta poikaa tuli haastamaan riitaa.

– Minulta kysyttiin, että haluanko, että lähdetään katsomaan. Vastasin, että totta kai, vaikka toiset olivat minua isompia. Toinen kaveri heitti minut jollain judo-otteella niin, että lensin pää edellä maahan. Myöhemmin toinen löi minua niin, että kaaduin ja löin pääni oksaleikkuriin.

Huolimatta päähänsä kohdistuneista iskuista Jouhilampi jatkoi iltaa, kunnes päänsärky kävi sietämättömäksi ja hänen oli pakko lähteä pois. Matkalla silloisen tyttöystävän luokse jalat pettivät alta. Tyttöystävän veli haki hänet. Jouhilammen itku ja huuto saivat silloisen tyttöystävän soittamaan ambulanssin. Ensihoitajat eivät aluksi olleet ottamassa häntä kyytiin. Kun he viimein suostuivat, he veivät hänet sairaalan sijasta selviämisasemalle. Siellä viimein huomattiin, että Jouhilammen silmät olivat aivoveren vuodosta johtuen pikimustat.

Selviämisaseman työntekijät sanoivat ensihoitajille, että viekää tämä poika äkkiä leikkaukseen, hän kuolee nyt.

Leikkauksen jälkeen Jouhilampi vajosi koomaan, josta heräsi viikkoja myöhemmin neliraajahalvaantuneena.

– Tiedättekö, mitä se tarkoittaa, hän kysyi Varppeen koululaisilta.

Jouhilampi kertoo, että hänen herätessään vain silmät liikkuivat. Jouhilammen mieleen on jäänyt hetki, kun hänen pikkuveljensä tuli katsomaan häntä. Huomatessaan veljensä heränneen itkevä pikkuveli juoksi hänen luokseen ja sanoi rakastavansa häntä.

– En voinut reagoida siihen mitenkään. En voinut sanoa, että kaikki hyvin ja mäkin sua.

Jouhilampi kertoo paitsi vaikeasta kuntoutuksestaan ja odotuksia uhmanneesta toipumisestaan myös siitä, miten vamma edelleen vaikuttaa hänen elämäänsä.

Esityksensä päätteeksi Jouhilampi kertoo yleisesti väkivallasta ja tuo esiin, miten helposti lievän pahoinpitelyn ja pahoinpitelyn raja ylittyy. Hän pohtii myös yhdessä nuorten kanssa muun muassa sitä, miten pitää toimia jos kohtaa väkivaltaa.

– Täytyy kertoa luotettavalle aikuiselle, eräs nuorista vastaa Jouhilammen kysymykseen.

Jouhilampea kuuntelemassa olleet Elviira Heikola ja Nea Suominen kertovat, että esitys herätti ajatuksia. Heikola kertoo jääneensä miettimään, miten pienestä kaikki voi olla kiinni.

Tukioppilaat suunnittelivat ja toteuttivat Lyömättömän lokakuun

Tukioppilaat järjestivät lokakuussa teemakuukauden Lyömätön lokakuu. Kuukauden aikana pidettiin muun muassa teemaan sopivia aamunavauksia, ja kuukauden huipennus oli viime perjantaina järjestetty päätösjuhla. Tomas Jouhilampi valikoitui puhujaksi tukioppilas Senni Mäntylän bongatessa hänet sosiaalisesta mediasta. Mäntylä kertoo osallistuneensa Jouhilammen Tiktok-liveihin ja tägänneensä tämän teemakuukautta varten tehdyistä julisteista ottamaansa kuvaan.

– Jouhilampi julkaisi kuvan Instagramin tarinassaan, Mäntylä kertoo.

Lyömätöntä lokakuuta ja erityisesti sen päätösjuhlaa tukivat Laitilan MLL ja Varppeen koulun vanhempainyhdistys. Nuoret saivat tukea myös MLL:n Itse tehty -kampanjasta, jossa nuoria kannustetaan suunnittelemaan ja toteuttamaan omia projekteja.

Lyömättömän lokakuun päätösjuhlaan järjestäjät Peppi Sainio, Aino Kauranen, Enni Vaaraslahti ja Senni Mäntylä olivat tyytyväisiä.

– Esitys herätti tunteita. Oli hyvä, että hänellä oli myös kuvia. Huomasi, että yleisö kuunteli ja oli hiljaa, Sainio summaa.

MUOKATTU 1.11.2022. KORJATTU KAINALOJUTUN ENSIMMÄISESTÄ KAPPALEESTA. TOMAS JOUHILAMMEN LÖYSI SOSIAALISESTA MEDIASTA SENNI MÄNTYLÄ EIKÄ PEPPI SAINIO, KUTEN JUTUSSA ALUNPERIN LUKI.