Ripaus Reinolaa on patolaista käsityötä

0
Muistitaulujen materiaali on löytynyt kirpputorilta. - Tässä on jonkun mummonmamman vanha pitsiliina.

Padon kylän keskellä sijaitsee viehättävä umpipihainen maalaistalo, jonka ovella vieraan toivottavat tervetulleiksi koirat Reino ja Einari. Porstuan seinällä lukee kyltissä Reinola.

– Tämä oli ennen Paavola, mutta muutimme tämän Reinolaksi, kun muutimme vuonna 2011, Jenna Laine kertoo.

Reinola-nimi tulee isäntäväen mieltymyksestä Reino-tossuihin. Toimittajakin saa heti haastattelun aluksi villasukat lainaan, sillä “lattiat ovat kylmät”, niin kuin yli satavuotiaassa talossa voi odottaa.

Lisää selvittelyä ei Jenna Laineen Ripaus Reinolaa -nimimerkki kaipaa.

Laineen Ripaus Reinolaa -harrastus alkoi siitä, että hän ompeli omat vaatteensa. Kummipojan syntymän myötä Laine innostui lastenvaatteista.

– Ne on niin söpöjä!

Töissä vaatetusalan artesaani käy Säkylässä Puolustusvoimien vaatetuskorjaamolla.

– Omissa jutuissa pystyn käyttämään enemmän luovuutta. Eikä kaikki ole maastokuviota, hän naurahtaa.

Jenna Laineen päällä on hänen itse tekemänsä tunika, jossa on kettukuvio.

– Tykkään ketuista ja ruskan väreistä. Kankaat hankin suomalaisista verkkokaupoista tai muutamista kivijalkakaupoista.

Ripaus Reinolaa on tullut Instagram-tilinsä kautta sen verran tunnetuksi, että jonkun verran Jenna Laine saa myös tilaustöitä.

– Toivottavasti jossain vaiheessa voin perustaa toiminimen, mutta vielä ei ole sen aika.

Tupakeittiöstä hipsuttelemme Jenna Laineen omaan työhuoneeseen, joka on oikea käsityöläisen ateljee.

– Minulla oli yksi ehto, kun haimme taloa. Siinä piti olla ylimääräinen huone ompelu- ja askartelutilaksi. Tänne saa omat projektit jättää luvan kanssa levälleen.

Huoneen keskellä on saarekepöytä, jossa on hyvä esimerkiksi leikata kankaita tai laittaa nuppineuloja. Seinustaa kiertävät kaapit, lankarullakärry, mallinukke ja vaaterekki täynnä lastenvaatteita. Isoista ikkunoista laskeutuu pehmeä valo huoneeseen, jonka seinillä on muistilappuja, kuvia ja kirjoja. Pöydiltä löytyvät ompelijan tärkeimmät työkalut: saumuri, peitetikkikone, teollisuusompelukone ja tavallinen ompelukone.

– Teollisuusompelukoneella ompelet paksut kohdat, joista tavallinen ompelukone ei pääse yli. Vähän aikaa sitten ompelin vohvelikankaasta pyyhkeitä teollisuusompelukoneella, koska se on tavallista konetta nopeampi.

Ripaus Reinolaa -nimimerkki syntyi, sillä Jenna Laineelle on aina ollut itsestään selvää, että hän haluaa jättää merkkinsä hänen käsistään syntyviin lastenvaatteisiin, nipsukukkaroihin, kodin sisustustuotteisiin ja muihin tuotteisiin. Ripaus Reinolaa -tekstin alla lukee vielä Pato, Laitila.

– Olen niin kotiseuturakas, Padolla kasvanut ja Padolle palannut Jenna Laine kertoo.

Jenna Laineen mielestä itsetehtyjen tuotteiden ja käsitöiden arvostus on viime vuosina noussut.

– Edelleenkin arvostus saisi nousta. Nykypäivänä kaikki materiaalit ovat niin kalliita, että olisi hyvä, että jotain jäisi käteenkin, tai että saisi ainakin kulut peitettyä.

Omia tuotteitaan Jenna Laine on käynyt myymässä lähiseudun markkinoilla, myyjäisissä ja toreilla. Ensi sunnuntaina hän järjestää äitinsä kanssa Padon Yhteistalolla Syystorin, jossa on patolaisten pöydän lisäksi myyjinä paikallista hunajantuottajaa sekä Laineen tuttuja käsityöläisiä Kauttuan ja Leineperin ruukien markkinoilta. Vastaavia ei ole ennen järjestetty.

– Mietimme, että lokakuun alku on sopiva ajankohta. Silloin kesätorit ovat loppuneet, mutta joulumarkkinat eivät ole vielä alkaneet.

Syystori järjestetään Padon Yhteistalolla, osoitteessa Padontie 484, Laitilassa 9.10. kello 11–15. Myynnissä on muun muassa kahvia, lastenvaatteita, käsitöitä, koruja, hunajaa, terniä, vihanneksia, kananmunia sekä leivonnaisia.