Sankareita on monenlaisia

0

Laitilassa jännitettiin lauantaina, miten Sisu-koiran käy. Hirvijahdissa ollut karjalankarhukoira oli pudonnut vanhan kalliolouhoksen jyrkänteeltä alas. Pudotus oli onneksi pysähtynyt pienelle kielekkeelle.

Koiran pelastaminen vaati aikamoisen operaation. Pelastajat pudottautuivat köysillä nostamaan Sisun ylös. Toinen ryhmä varautui pintapelastuslautalla siihen, että jos Sisu putoaakin. Sisun kävi lopulta onnekkaasti. Se saatiin pelastettua ja koira selvisi onnettomuudesta vahingoittumatta.

Koiran pelastusoperaatio herätti tunteita, sillä monilla on päinvastainen kokemus – miten koira on auttanut. Koiria käytetään monissa palvelutehtävissä. Laitilan Sanomat kertoi vähän aikaa sitten avustajakoira Ompusta, joka auttaa emäntäänsä esimerkiksi vaatteiden riisumisessa, nostelee pudonneita tavaroita ja opastaa avun perille, kun emännän pyörätuoli on juuttunut lumeen.

Kennelliitto myönsi tällä viikolla tunnustuksen 28 sankarikoiralle. Tarinat koirien toiminnasta ovat uskomattomia: miten suursnautseri Aada pelasti miehen, joka istui pyörätuolissa kylmettyneenä talonsa pihalla, kun avain ja kännykkä olivat jääneet sisälle. Mies sai koiran ansiosta ajoissa apua. Tai miten unkarinvizsla Tauno säntäsi rantamökillä vauvan suojaksi, kun sähisevä kyykäärme oli lähellä vauvaa.

Moni koira on pelastanut ihmishenkiä herättäessään yöllä haukkumalla, kun kodissa tai naapurissa on syttynyt tulipalo. Koirat ovat löytäneet myös kadonneita etsinnöissä.

Vaikka koira ei olisi pelastanut ihmishenkiä, koiran omistaminen tuo ihmiselle sisältöä ja merkitystä elämään. Se voi pelastaa jopa yksinäisyydeltä. Ei ole sattumaa, että korona-aikana koirien rekisteröinti on kasvanut lähes 17 prosentilla.

Teija Uitto