Savusukellusta, alkusammutusta ja yhdessäoloa VPK:n 18 tunnin harjoituksissa

0
Kaikki harjoituksiin osallistuneet nuoret tilaamolla odottamassa savusukellukseen pääsyä. Kuvat: Satu Heijari

Tinja Jalonen

Laitilan vapaapalokunnan nuoriso-osaston tavanomaisten viikkokokoontumisten lisäksi heidän syksyn ohjelmaansa kuuluivat pidemmät, 18 tunnin harjoitukset. Harjoituksiin osallistui 15 nuorta, jotka olivat iältään 10–16-vuotiaita.

Ohjelmaa oli vetämässä kuusi kouluttajaa. Harjoitukset keskittyivät tällä kertaa yhdessä olemiseen ja tekemiseen, aiemman hälytysluonteisuuden sijaan.

Suurin osa mukana olleista oli käynyt harjoituksissa vasta muutamia kertoja, joten nuoriso-osaston johtaja Satu Heijari päätyi muiden kouluttajien kanssa siihen lopputulokseen, että olisi parempi painottaa harjoituksissa nimenomaan yhteishenkeä. Monelle osallistujalle jo pelkkä yö paloasemalla oli jännittävä ja uusi kokemus.

Harjoitukset alkoivat viime viikon perjantaina kuudelta illalla, jolloin nuoret aloittivat paloaseman toimiston lattialle majoittumisen. Makuualustat järjesteltiin tiiviisti, jotta koko konkkaronkka mahtui samaan huoneeseen.

Perjantain ohjelmassa oli ensimmäisenä retki Sirpunpuiston laavulle grillaamaan makkaraa. Paloasemalla pienempien osallistujien innoittamana melkein koko porukka pelasi piilosta.

Sen jälkeen nuoret saivat nähdä, mitä tapahtuu, jos rasvapaloon laitetaan vettä. Liekit leimahtivatsuuriksi ja kaikille jäi varmasti mieleen, että rasvapalo sammutetaan aina tukahduttamalla.

Tämän jälkeen vuorossa oli saunomista paloasemalla. Vielä ennen nukkumaanmenoa nuoret katsoivat elokuvan Frozen II.

Lauantaina nuoret heräsivät maittavalle aamupalalle. Aamupalan, ja myös kaikki muut harjoituksissa tarjotut syötävät oli huolehtinut valmiiksi kaksi Laitilan VPK:n Naisosaston toiminnassa pitkään mukana ollutta naista.

 

Sitten olikin aika käydä ohjelman kimppuun. Ensimmäiseksi lähdettiin Tilaamolle savusukellusta harjoittelemaan. Siinä jokainen pääsi testaamaan taitojaan ja oppimaan ryhmässä toimimista.

Nuoret eivät käyttäneet paineilmalaitteita tai menneet oikeaan savuun, mutta pimeässä oli jännittävää etsiä esimerkiksi tilasta potilasta tai kalustoa ja suorittaa narurata loppuun. Savusukellusradalla nuoret liikkuivat pareittain tai kolmen ryhmissä ja vanhemmilla nuorilla oli tärkeä rooli ensikertalaisten opastamisessa ja tukemisessa. Tilaamolla nuoret harjoittelivat myös jauhesammuttimen käyttämistä.

Tämän jälkeen palattiin paloasemalle. Vielä ennen loppusiivousta kerrattiin alkusammutusta paloaseman pihalla.

– Savusukellus oli hauskaa mutta myös vähän jännää, kertoo Paul Astila.

Haastattelin harjoituksen päätyttyä siihen osallistuneita Aapo Jousamaata, Justus Arokoivua, Ronja Mäkelää ja Paul Astilaa.

15-vuotiaalla Arokoivulla oli kokemusta VPK:sta jo viiden vuoden ajalta. 14-vuotias Mäkeläkin on ollut mukana toiminnassa jo kaksi vuotta. Kymmenvuotias Jousamaa on ollut mukana puolitoista kuukautta, kun taas Astila noin puoli vuotta.

– Kivointa tässä harjoituksessa oli varmaan yhdessä saunominen tai sitten savusukellus, pohtivat nuoret.

Heidän mielestään on hienoa, miten paljon erilaisia taitoja VPK:sta oppii. Tärkeimpiä opittuja asioita ovat alkusammutus sekä ensiaputaidot.

Ryhmän yhteishenki on heistä oikein hyvä. Vaikka mukaan on tullut paljon uusiakin, ovat kaikki tulleet hienosti toimeen keskenään.

Arokoivu ja Mäkelä kertoivat nuoremmilla osallistujilla olleen paljon virtaa illalla, ja vanhempien menneen nukkumaan heitä aikaisemmin. Aamulla kaikkia oli väsyttänyt, mutta yöpymiskokemus oli silti ollut sen arvoinen. Kenellekään ei iskenyt yön aikana edes koti-ikävä.

– Minustakin oli erittäin onnistunut harjoitus. Vaikka tämä toteutettiinkin nyt hieman eri konseptilla, niin nuorilla oli hauskaa ja se on pääasia, toteaa nuoriso-osaston johtaja Heijari.

Laitilan VPK:n nuoriso-osaston vahvuus on tällä hetkellä yli 20 henkeä. Suuri ryhmäkoko luo haasteita harjoituksien järjestämiselle. Osaavien kouluttajien ja fiksujen nuorten ansiosta tällaisia harjoituksia voidaan kuitenkin onneksi pitää.