Soturikissat -ilmiö tyhjentää kirjaston hyllyjä

0
Varpu Joensuu sai mukaansa kirjastosta Soturikissat-rintanapin ja itse askartelemansa korvat. Pinssikonetta pyöritti Päivi Salminen.

Eija Eskola-Buri

Villikissoista kertova Soturikissat-sarja on kasvanut kirjallisuuden uudeksi Harry Potter -ilmiöksi. Kirjoja on myyty maailmalla miljoonia ja niiden lukijat ovat Suomessakin järjestäneet fanitapaamisia.

Sarjan kirjoittajan Erin Hunter on salanimi, jonka takana on useampia kirjoittajia. Ensimmäinen Soturikissat  -kirja ilmestyi vuonna 2003.

Kirjasarjan teoksia on lainattu ahkerasti myös Laitilan kirjastosta. Syyslomaviikolla kirjasto tarjosi faneille mahdollisuuden osallistua Soturikissat-aiheiseen askarteluun ja pinssipajasta sai mukaansa oman rintanapin.

Ensimmäinen osallistuja oli kuusivuotias Varpu Joensuu, joka oli tullut kirjastoon ukkinsa kanssa. Tampereella asuva esikoululainen vietti isovanhempiensa luona syyslomaa.

Kirjasarja ei ollut hänelle ennestään tuttu, mutta kun vt. kirjastotoimenjohtaja Päivi Salminen kertoi siitä, Varpu hihkaisi innoissaan: ”Nythän tämä alkoi kiinnostaa!”

Kirjastossa hän sai myös oman Soturikissa-nimen. Nimi selvisi, kun hän valitsi pikkukulhoista kaksi erillistä lappua, joihin kirjoitetuista sanoista muodostui nimi. Varpun nimeksi tuli Pilkkutassu.

Laitilan mummin ja ukin luona usein kyläilevä  Varpu Joensuu oppi lukemaan jo viisivuotiaana ja on jo ehtinyt tutustunut Harry Potter-kirjoihin. Ne villitsivät lapsia ja aikuisia ensimmäisen kerran 25 vuotta sitten. Nyt ne ovat jo klassikkoja.

2000-luvun Soturikissa-sarjaa voi Päivi Salmisen mukaan suositella kolmasluokkalaisille ja sitä vanhemmille, mutta aikuisen seurassa niitä voi lukea yhdessä aiemminkin. Suositusta eläinfantasiasarjasta on julkaistu myös äänikirjoja.

Lasten lukemistottumusten muutoksista on puhuttu paljon, mutta Salminen uskoo, että vetävät ja lasten mielikuvitusta ruokkivat kirjat jaksavat kiinnostaa uusiakin sukupolvia.

– Nykyään luetaan kyllä paljon, mutta tekstit ovat lyhyitä ja nopealukuisia. Kirjojen lukeminen vaatii keskittymistä ja vähän harjoittelua, mutta aivot nauttivat pidemmistä teksteistä, Salminen sanoi.

Varpu Joensuu odottaa jo ensi vuotta ja koulun alkamista. Heinäkuussa hän täyttää seitsemän vuotta ja toivoo, että voisi aloittaa jo silloin Soturikissat-sarjan lukemisen.

Syyslomalla hän kertoo askarrelleensa mummin kanssa pienen lampun. Ehkä se voi toimia syksyn pimeillä lukulamppunakin. Kirjastosta mukaan lähti pinssin ja uuden kissanimen lisäksi korvat, jotka hän askarteli Soturikissojen innoittamana.

Kirjasto tarjosi syysloman viettäjille muutakin tekemistä. Perjantaina kirjastossa vieraili uusikaupunkilainen nukketeatteritaiteilija Kerttu Aaltonen. Varpu aikoi osallistua myös siihen, sillä hänellä on kotonaan käsinukkeja, kuten nalle, pupu ja ampiainen.

– Olen tehnyt niille käsinukeille oman tarinankin, hän kertoi.