Talous jäähtyy kovaa kyytiä ja kotitaloudet köyhtyvät – Sijoitusillassa Laitilassa OP:n pääanalyytikko antoi vinkkejä sijoittajille

0
OP:n pääanalyytikko Antti Saari muistuttaa, että varmimmin häviää, kun pitää rahat pankkitilillä. Perinteiset osakkeet ja nyt myös korkosijoitukset tuottavat mukavasti.

Arto Kanerva

Sotaa käydään Euroopassa, inflaatio kurittaa kuluttajien ostovoimaa, keskuspankit tekevät historiallisen nopeita koronnostoja, työvoimasta on huutava pula, energiakriisi uhkaa talven lähestyessä ja poikkeukselliset sääolot kärjistävät ruokakriisiä. Näin totesi Osuuspankin pääanalyytikko Antti Saari puhuessaan OP Lounaisrannikon sijoitusillassa.

Pitkästä aikaa järjestetyssä sijoitusillassa Laitilan kaupungintalossa oli paikalla 110 sijoittamisen näkymistä kiinnostunutta kuulijaa.

– Pelikenttä ei ole sijoittajalle helppo. Takapakkia ottanut globalisaatio uhkaa jarruttaa pitkään jatkunutta kannattavuuden paranemista, edessä häämöttävästä taantumasta puhumattakaan.

Saari arvioi kuluttajien ostovoiman vähenevän EU-alueella noin 6 prosentin vauhtia, eikä monille kotitalouksille jää mitään säästöön. Lisäksi inflaatio laukkaa ja palkankorotukset tulevat kaukana perässä.

– Tilanteessa vaikuttaa koronaefekti, koronan aikana ostettiin paljon, kun taas nyt rahat käytetään enemmän palveluihin ja matkustamiseen. Teollisuuden komponenttipula alkaa helpottaa, mutta toisaalta tilaukset vähenevät. Energia on iso asia euroalueella. Sen hinta on noussut parin vuoden aikana nopeasti, jopa kymmenkertaiseksi aikaisemmasta.

Sähkön hintaa säätelee sen kallein tuotantomuoto, siis kaasu. Onkin mielenkiintoista nähdä, tuleeko teollisuudelle sähkön käyttörajoituksia. Energian hinta vaikuttaa myös välttämättömyystuotteiden hintoihin, joiden arvioidaan nousevan 15–20 prosenttia.

– Yritysten tulosennusteet ovat mielestäni liian optimistisia. Osakesijoittajan kannattaa epäilemättä jatkossakin suosia kannattavia perinteisiä yhtiöitä, sillä korkeiden korkojen vuoksi uusien yhtiöiden tulostavoitteet ovat vasta vuosien päässä.

Saari odottaa korkojen nousun jatkuvan edelleen, koska nykyisessä tilanteessa keskuspankit eivät voi hellittää tiukasta talouslinjastaan.

– Korkojen noususta on sellainen seuraus, että korkosijoitukset tuottavat taas mukavasti, joten korkomarkkinoille sijoittaminen alkaa olla varteenotettava vaihtoehto.

Saaren mukaan sijoittaminen kannattaa, sillä rahan ostovoima vähenee. Hänen mukaansa varmimmin häviää, kun pitää rahat pankkitilillä.

Antti Saaren mukaan lääketeollisuus on hyvin suojassa suhdanteiden heikkenemiseltä, ja jos haetaan energiakriisin voittajaa, niin se on energiateollisuus.

– Sijoituksia miettiessä on hyvä muistaa myös, että korkojen noustessa pankkien tuotot nousevat ja tietoturva on kovassa nosteessa. Kyberiskuja tehdään ja niihin pitää varautua.