Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset käyttöön

0
Ensi viikolla siirrytään koko maassa liikenteessä talvirajoituksiin. Arkistokuva: Tuula Heinilä

Maanteillä alkoi torstaina siirtyminen talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin. Muutokset alkoivat Lapista, ja muu Suomi seuraa ensi viikolla perässä, Väylä-virasto tiedottaa.

Talvikauden nopeusrajoitukset otetaan käyttöön useimpien Ely-keskusten alueilla ensi viikon keskiviikkona ja viimeistään perjantaina 28. lokakuuta. Maanteillä nopeusrajoitukset lasketaan pääosin 80 kilometriin tunnissa, joillakin tieosuuksilla 70 kilometriin tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitukset laskevat 100 kilometriin tunnissa.

Vaihtuvien nopeusrajoitusten moottoriteillä voidaan pitää korkeimmat rajoitukset voimassa marraskuun loppuun asti, jos sää- ja keliolot sen sallivat. Esimerkiksi 120 km/h:n rajoitus voi siis olla voimassa hyvissä ajo-olosuhteissa valoisana vuorokauden aikana vielä marraskuussa.

Takaisin normaaleihin nopeusrajoituksiin siirrytään tavallisesti maalis-huhtikuun vaihteessa, kun päivät pitenevät ja kelit paranevat.

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset pienentävät onnettomuusriskiä, joka muuten kohoaisi pimeällä kaksinkertaiseksi ja liukkaalla moninkertaiseksi verrattuna päivänvalossa ja sulalla kelillä ajamiseen. On arvioitu, että talvikauden nopeusrajoitukset säästävät vuosittain kahdeksan ihmisen hengen ja kymmeniä loukkaantumisia.

Alennetuista nopeusrajoituksista on muitakin kuin turvallisuushyötyjä: polttoaineenkulutus laskee ja päästöt vähenevät, päällyste kuluu hitaammin ja rengasmelu pienenee. Lisäksi liikenne on usein sujuvampaa, kun nopeuserot eivät ole niin suuria, mikä myös osaltaan lisää taloudellisuutta.

Polttoainesäästö alemmissa nopeuksissa riippuu monesta tekijästä, eikä vähiten kuljettajan ajotavasta. VTT:n johtavan tutkijan arvion mukaan talvinopeusrajoitukset voivat vähentää yksittäisen henkilöauton polttoaineen kulutusta 15–18 prosenttia verrattuna kesänopeuksiin. Tämä vastaa noin 1–2 polttoainelitran säästöä sadalla kilometrillä.