Vanheneminen voi pelottaa

0

Tällä viikolla on vietetty varttuneen väen viikkoa. Viikko on ollut Laitilassa virkistävä valopilkku syksyn harmauteen. Tapahtumia on ollut paljon: on ollut jumppaa, elokuvanäytöstä, kuplettia, lähimatkailua ja tänään vielä huipennuksena pääjuhla Fordsonissa.

Viikon tapahtumapaljous osoittaa, että Laitilassa ikäihmiset huomioidaan hyvin. Myönteisistä asenteista kertoo myös osallistava budjetointi, jonka rahoista laitilalaiset halusivat käyttää suurimman osan vanhemman väen tapahtumiin.

Valitettavasti tämä asenne ei ole kuitenkaan vallalla koko yhteiskunnassa. Vanhustyön keskusliitto käynnisti tällä viikolla kansanliikkeen Tehdään iästä numero – ikäasenteet myönteisiksi. Liiton mielestä tällaista kampanjaa tarvitaan, sillä ikäihmiset kokevat suhtautumisen vanhenemiseen olevan yhteiskunnassa aiempaa kielteisempää.

Vanhustyön keskusliitto teetti alkuvuodesta kyselyn asenteista vanhuutta ja vanhenemista kohtaan. Sosiaalityön ja sosiaaligerontologian professori Marja Vaaraman havainto kyselytuloksista oli, että joka kolmas pelkää vanhuutta. Eniten vanhuutta pelkäävät naiset, naimattomat, avoliitossa olevat ja eronneet. Kun on puhuttu paljon esimerkiksi hoitajapulasta ja terveydenhuollon kriisistä, ei ole mitenkään yllättävää, että vanheneminen pelottaa. Mieleen nousee kysymys: kuka minua hoitaa, kun tarvitsen apua.

Kysely paljasti myös, että 62 prosenttia kansalaisista katsoo poliitikkojen syrjivän ikääntyneitä ja yli 50 prosenttia näkee syrjintää sosiaali- ja terveyspalveluissa. Professori Vaarama puhuukin syrjinnän suurmestareista.

Kansanliike ikäsyrjintää vastaan on enemmän kuin tarpeellinen. Asennemuutokseen tarvitaan meitä kaikkia.

Teija Uitto