Varhan investointisuunnitelmassa uusi palvelutalo Laitilaan

0
Kaukolankodin korvaa tulevaisuudessa uusi palvelutalo.

Aluevaltuusto käsitteli keskiviikkoiltana hyvinvointialueen investointisuunnitelmaa vuosille 2023–2026. Valtuusto merkitsi suunnitelman tässä vaiheessa vain tiedoksi, sillä investointisuunnitelma on tulossa talousarviokäsittelyssä uudestaan esille.

Investointisuunnitelmassa on huomioitu Laitilan uuden palvelutalon tarve. Valkojärventien palvelutalon on tarkoitus korvata Kaukolankoti. Hankkeelle on haettu ARA-rahoitusta. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) investointisuunnitelmassa esitetään palvelutalon rakentamiseen jo ensi vuodelle 4,5 miljoonaa euroa ja seuraavalle vuodelle 4,5 miljoonaa euroa, eli yhteensä yhdeksää miljoonaa euroa.

Elina Rantanen (vihr.) kritisoi investointisuunnitelmaa siitä, että se painottaa erikoissairaanhoitoa.

– Tästä puuttuu paljon kuntien investointitarpeita. Tulevien sote-keskusten investointeja tässä ei ole lainkaan. Nyt keskitytään pitkälti erikoissairaanhoidon tarpeisiin.

Aki Linden (sd.) totesi, että Varhan investointisuunnitelma täyttää jo nyt lainanottovaltuuden.

– Meille tulee tenkkapoo, kun tästä puuttuu tärkeitä investointeja.

Hyvinvointialueen järjestämisjohtaja Antti Parpo painotti, että investointisuunnitelma tulee talousarvion yhteydessä aluevaltuuston päätettäväksi. Tässä vaiheessa aluevaltuuston piti merkitä se vain tiedoksi, koska ministeriölle oli valmisteltava jokin suunnitelma. Hän myönsi, että investointisuunnitelma painottaa sairaalainvestointeja.

– Siellä on jo ne masterplanit tehty, kuntapuolelta ei ole ehditty kuin pintapuolisesti kysyä tarpeita. Aikamoisia murheenkryynejä meillä sieltä tulee vastaan. Investointipaineet ovat joka puolella isot.

Hän muistutti, että Varsinais-Suomen hyvinvointialueen investointipotti on kuitenkin suurin, mitä hyvinvointialueet ovat saaneet.

Investointisuunnitelmaa käsitellään aluevaltuustossa uudestaan talousarvion yhteydessä.

Sairaalarakentamista paljon

Varhan investointisuunnitelman merkittävimmät rakennushankkeet ovat: psykiatrian uudisrakennus (Turku), sairaalan uudistaminen (Salo), T-sairaalan lisäosa (Turku), uusi U-sairaala (Turku), Senioritalo Alhainen (Salo), Ikääntyneiden perhehoitokylän tilatarveselvitys (Turku), Vapaudenkadun palvelutalo (Loimaa), Valkojärventien palvelutalo (Laitila) ja C-talo (Paimio).

Pelastustoimen hankkeet: Jaanin paloaseman peruskorjaus ja laajennus (Turku) ja Paraisten paloaseman peruskorjaus/uudisrakennus.