Virkamiehille työrauhaa

0

Laitilan virkamiespaikoilla on ollut viime aikoina tuulista. Johtavista virkamiehistä on irtisanoutunut jo kolme: rakennustarkastaja Tapio Lindén, nuorisopäällikkö Noora Mantere ja ympäristöpäällikkö Tuija Kailaste. Heidän lisäkseen haku päällä ovat sosiaali- ja terveysjohtaja Johanna Ahokas, joka on hakenut Satakunnan hyvinvointialueelle pomohommiin, sekä tekninen johtaja Mika Raula, joka haikailee takaisin Mynämäelle. Nämä nimet ovat tulleet julkisuuteen. Saattaa olla, että muualle tähyileviä on muitakin.

Pienessä kunnassa näinkin monen johtavan virkamiehen lähtö herättää kysymyksiä. Muutosmyrskyä on ollut Laitilassa tosin ennenkin. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysjohtajan ja talousjohtajan virat ovat olleet puhurin kourissa.

Laitilan tilanne ei kuitenkaan ole poikkeuksellinen. Virkamiesten suuri vaihtuvuus on tyypillistä pienissä kaupungeissa ja kunnissa. Tähän on myös selitys. Kuntien tehtävät määritellään laissa. Runsaan 8500 asukkaan Laitilan kaupungin on hoidettava kaikki samat lakisääteiset tehtävät kuin esimerkiksi Turun, jossa on lähes 200 000 asukasta ja yli 12 000 työntekijää. Pienessä kaupungissa johtavan virkamiehen harteille kaatuu raskas työmäärä ja valtava vastuu.

Virkamiehen työ ei aina muutenkaan ole kiitollista. Takavuosina virkamiehiä arvostettiin ja palaute oli kunnioittavaa. Nyt palautekynnys on madaltunut, virkamiehen kännykkä soi, sähköpostiin tulvii viestejä ja sosiaalisessa mediassa joutuu helposti ryöpytyksen kohteeksi. Palautteisiin menee aikaa ja kohtuuton palaute syö työn mielekkyyttä.

Jos poliitikot vielä alkavat vaatia, että johtavien virkamiesten on asuttava Laitilassa, ollaan rekrytointiongelmissa. Mitäs jos vain annettaisiin virkamiehille työrauha?

Teija Uitto