Viro-lauantai tuo Uuteenkaupunkiin Erkki Tuomiojan ja muita puhujia

0
Arkistokuva: Riitta Salmi

Perinteinen Viro-lauantai tuo Uuteenkaupunkiin kiinnostavia puhujia. Vakka-Suomen Viro-seuran, Vakka-opiston ja Tuglas-seuran yhteinen, kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma järjestetään ensi lauantaina 15.10. opiston tiloissa Kräkin talon neljännessä kerroksessa.

Päivän aloittaa kello 10 Tuglas-seuran toiminnanjohtaja Jaana Vasama kertomalla aluksi lyhyesti, mistä Virossa puhutaan juuri nyt. Viro-uutisten jälkeen kuullaan virolaisesta designista ja siitä, miten se eroaa suomalaisesta muotoilukielestä.

Kirjailija ja kesäsaarenmaalainen Paula Havaste puhuu kello 11.15 uuden Saarenmaa -kirjasarjansa luomistyöstä. Havaste avaa Saarenmaan neuvostoajan taustatutkimuksiaan ja paljastaa, mikä on liian villiä kirjoihin laitettavaksi.

Näytelmäkirjailijasta, naisvaikuttajasta ja poliittisesti aktiivisesta Stalinin ihalijasta Hella Wuolijoesta tulee kertomaan kansanedustaja ja historiantutkija Erkki Tuomioja kello 12.30. Minun Vironi on ollut jo useamman kerran yksi Viro-lauantain aiheista. Tänä vuonna omista Viro-kokemuksistaan tulevat kertomaan Birgit Petrow ja Pentti Selin kello 13.45.

Birgit Petrow on järjestänyt kukuisia linturetkiä Viroon, joten luvassa on kiinnostavia luontokohteita luontomatkailun ystäville. Päivän viimeinen luennoitsija, Mikko Virta on suomalainen luontoharrastaja ja matkaopas, joka on asunut Pärnussa 18 vuotta. Häneltä ilmestyi kesän kynnyksellä Viron luonnosta kertova kirja. Antti Karlin haastattelee Mikko Virtaa kello 14.45.

Viro-lauantai on jo useaan kertaan päätetty elokuvaan, joka tänä vuonna on Fred Jüssi, Olemisen kauneus. Dokumenttielokuva Fred Jüssista on ylistys kiireettömälle elämäntavalle tässä kiirettä jumaloivassa maailmassa. Elokuva alkaa Kuvalassa kello 16, ja siihen on erillinen maksu.

Luentojen lisäksi myynnissä on kirjoja, Maria Rästan designtuotteita sekä virolaisia tattarituotteita. Tilaisuudessa on myös kahvio, josta voi väliajalla ostaa virolaistyyppisiä leivonnaisia. Päivän ohjelmasta voi valita itseään kiinnostavan luennon tai halutessaan voi kuunnella vaikka kaikki esitykset.