Yaran Uudenkaupungin tehtaan kasvihuonekaasupäästöt pienenivät 95 prosenttia – 12 miljoonan investointi kannatti

0
Uusi kattila asennettuna typpihappotehtaalla. Kuva: Pentti Selin

Yaran Uudenkaupungin typpihappotehtaalla otettiin elokuussa käyttöön uusi prosessikattila. Reilun kahden kuukauden käytön jälkeen tehtaan kasvihuonekaasupäästöt ovat pienentyneet 95 prosenttia.

Reilu viisi metriä halkaisijaltaan olevan kattilan asennus vaati tehdasrakennuksen muutostöitä ja asennuksineen prosessikattila oli 12 miljoonan euron investointi.

– Tavoitteena oli, että uuden kattilan avulla saataisiin aikaan noin 90 prosentin päästövähennys. Alustavien tulosten pohjalta voimme todeta, että tavoite on ylittynyt ja olemme tulokseen erittäin tyytyväisiä, toteaa tehtaanjohtaja Teija Kankaanpää.

Lannoitteiden valmistuksessa tarvitaan typpihappoa kasveille välttämättömän typen raaka-aineena. Typpihappotuotannossa syntyy ilokaasua, joka on vahva kasvihuonekaasu. Yara on kehittänyt katalyyttiteknologian, jonka avulla ilokaasupäästöjä voidaan vähentää tehokkaasti.

Katalyytti asennetaan typpihappotehtaan prosessikattilaan, jolloin se muuntaa haitallisen ilokaasun vaarattomaksi typeksi ja hapeksi. Uuteen kattilaan mahtuu enemmän katalyyttimassaa, ja sen avulla saadaan vähennettyä tehtaan ilokaasupäästöjä. Katalyyttiteknologian ansioista Yaran lannoitteilla on pieni hiilijalanjälki.

Suomessa Yara on vähentänyt lannoitetuotannon kasvihuonekaasupäästöjä merkittävästi reilun 10 vuoden aikana. Päästövähennys on pääosin saavutettu investoimalla Yaran katalyyttiteknologiaan.

Uudenkaupungin tehtaiden uusi investointi pienentää Yara Suomen lannoitetuotannon kasvihuonekaasupäästöjä entisestään reilu 60 prosenttia. Tämän lisäksi tehtailla panostetaan prosessilämmön laajempaan hyödyntämiseen ja selvitetään mahdollisuuksia korvata polttoöljy kaasumaisilla polttoaineilla.

Yara Uusikaupunki

  • Yaran Uudenkaupungin tehtaiden päätuotteita ovat lannoitteet ja typpihappo.
  • Tehtaiden yhteydessä oleva syväsatama mahdollistaa lannoiteviennin lähi- ja kaukomarkkinoille.
  • Uudenkaupungin tehtaalla tuotetaan noin 1,3 miljoonaa tonnia NPK-lannoitteita vuodessa, joista 80 prosenttia menee vientiin.
  • Uudenkaupungin tehdas työllistää noin 290 henkilöä urakoitsijat mukaan lukien.
  • Toimipaikan arvioitu kokonaistyöllisyysvaikutus on lähes 1000 htv.