Yhteistyössä on voimaa

0

Kunnallisvirkamiesten työ ja rooli ovat viime viikkoina saaneet tavanomaista enemmän huomiota paikallislehdissämme. Samalla on pohdittu myös luottamusmiesten työtä ja roolia. Päätoimittaja Teija Uitto toivoo Laitilan Sanomissa pääkirjoituksessaan virkamiehille arvostusta ja työrauhaa, Uudenkaupungin Sanomissa hän taas kysyy kuka oikeasti päättää, valmisteleva virkamies vai demokraattisesti tehtäväänsä valittu luottamusmies.

Arvostus on monitahoinen kysymys, mutta pääperiaatteeltaan vastaus on yksiselitteinen: arvostus on ansaittava. Takavuosina se kenties oli helpompaa kuin nyt some-viidakossa kahlatessamme. Uusikaupunkilainen entinen kunnallispoliitikko Tarmo Kallio sanoo Uudenkaupungin Sanomien kommentissaan, että virkamiesten ohjaava vaikutus kunnallisessa päätöksenteossa on aina merkittävä. Luottamusmiesten on siksi voitava tukeutua päätösten hyvään valmisteluun.

Päätoimittaja Uitto pitää virkamiesten nopeaa vaihtumista tyypillisenä pienille kunnille. Näin ei tarvitsisi olla. Virkamiehille annettavan työrauhan sijasta minä suosittelisin monipuolisempaa ja avoimempaa yhteistyötä. Kun hankkeiden yhteinen tietopohja löytyy, vältytään nahinoinnilta ja virheiltä. Löytyisivät ehkä myös ne takavuosien pitkäaikaiset ja kunnioitusta herättäneet virka- ja luottamusmiesrupeamat.

Seppo Rinne

Laitilan valtuuston vanhin