Ystävyyttä yli vuosikymmenten

0
Eero Kaira ja Brian Knight tapasivat Laitilassa vuonna 1975. Miehillä ei ole yhteistä kieltä, mutta tapaamisissa on aina joku kielitaitoinen, joka tulkkaa miesten keskustelun.

Kesällä vuonna 1975 Laitilaan saapui viikoksi nelisenkymmentä englantilaista partiopoikaa tutustumaan suomalaiseen elämäntapaan. Partiolaiset tulivat Laitilaan Norjassa olleelta maailmanjamboreelta.

Partiojohtajana matkalla toimi Brian Knight, joka sai majapaikan Kari Häntin perheestä. Nuoret ystävystyivät, ja ystävyys on kestänyt jo yli 45 vuotta. Niinpä lokakuussa Brian Knightin löytää englantilaisittain tohvelit jalassaan Laitilan keskustassa sijaitsevasta Häntien kodista juomasta haudutettua teetä.

Knightin Laitila-vierailun yksi kohokohta on Eero Kairan tapaaminen. Vuonna 1975 Kaira toimi Eräsissien vanhempainyhdistyksen puheenjohtajana ja järjesti englantilaisille isäntäperheet. Vaikka Eero Kairalla ja Brian Knightilla ei ole yhteistä kieltä, ovat he pitäneet toisiinsa yhteyttä.

– Olen lähettänyt joulukortteja ja käynyt Eeroa tapaamassa, koko ikänsä saman kadun varrella Harroldin kylässä Bedfordshiren kreivikunnassa asunut Knight sanoo.

Tee- ja kahvipöydässä kuitenkin selviää, että 97-vuotias Eero Kaira on kaatunut ja toipuu Laitilan terveyskeskuksessa. Vierailu terveyskeskukseen kuitenkin onnistuu.

Vuodeosastolla Kairan ja Knightin jälleennäkeminen on lämmin. Jämerään kädenpuristukseen sisältyy myös haikeutta.

Brian Knight on tuonut Eero Kairalle edesmenneestä kuningatar Elisabethista kertovat lehden. Vuonna 1926 syntynyt kuningatar on melkein Kairan ikätoveri, kuningatar vuoden laitilalaista sotaveteraania nuorempi.

– Partio antoi sisältöä, rikkauden elämään. Sai olla nuorten kanssa tekemisissä, Kaira kertoo.

Vierailu terveyskeskuksessa päättyy hyvän voinnin toivotuksiin.

70 vuotta Britanniaa hallinneen Elisabethin syyskuussa tapahtunutta kuolemaa surtiin Britanniassa ja koko maailmassa. Knight kertoo tavanneensa kuningattaren henkilökohtaisesti.

– Uutiset Elisabethin kuolemasta ja hautajaisista täyttivät mediat. Uutisointi Ukrainan sodasta jäi silloin vähemmälle, Knight kertoo.

Sodan seuraukset tuntuvat Englannissakin. Lämmitykseen käytettävän kaasun hinta on hypännyt pilviin. Siitä pelätään tulevan talvella pulaa.

– Meidän talot eivät ole hyvin eristettyjä. Ja jos kaasuhana suljetaan, ei ole varajärjestelmiä, puusepänteollisuudessa elämäntyönsä tehnyt Knight kertoo.

Ukrainan sodasta levinneet kuvat ovat järkyttäneet englantilaisia.

– Jälleenrakentamiseen menee vuosia.

Ennen matkustamista Brian Knight varmisti Kari Häntiltä, että onko Suomeen turvallista tulla niin sodan kuin koronan suhteen.

Laitilassa Knight kävi viikon vierailunsa aikana Vakka-opiston englannin keskustelukurssilla ja tapasi henkilön, joka vuonna 1975 esitteli hänelle Kari Häntin isän työpaikalla Munakunnassa pakkaamon toimintaa. Knight ja Hänti kävivät myös Vakka-Suomen musiikkiopiston konsertissa kaupungintalolla sekä kenttälounaalla Toman suon laavulla.

–Oltiin Brian kanssa kaksin, ympärillä täysi hiljaisuus. Brian totesi, että jos tällainen paikka olisi kotona, täällä olisi satoja ihmisiä, Kari Hänti kertoo.

Laitila on Brian Knightin mukaan vuosikymmenten aikana muuttunut.

– Kauppoja ja liikkeitä on suljettu, Knight huomauttaa.

Brian Knightin mukaan partioharrastus Englannissa jatkuu, vaikka partio kärsi koronan tuomista tapaamisrajoituksista. Kun nuoret eivät saaneet harrastaa partioita, ei heistä myöskään kasvanut uusia ryhmien vetäjiä. Nyt vetäjistä on pulaa.

Lokkilinjoilla Ruotsin halki Norjaan

Laitilasta Norjan maailmanjamboreelle osallistui Eräsissien sillonen lippukunnanjohtaja Kari Parsama.

– Varsinais-Suomen partiolaiset Norjaan kuljetti Pyhärannan Lokkilinjat Oy. Busseja oli toistakymmentä ja yksi kuorma-autokin. Niillä ajettiin halki Ruotsin Norjaan, puhelimitse tavoitettu Parsama kertoo.

Jamboree kesti kymmenen päivää. Siellä oli yli 17 000 partiolaista 94 eri maasta.

Kari Parsama nostaa kansainvälisen toiminnan tärkeimmäksi anniksi ystävyyden eri kansallisuuksien välillä.

– Muistan hyvin, että sillä alueella, jossa me leirillä olimme, olivat israelilaiset ja arabit rajanaapureina. Ja vaikka siihen aikaan maat nahisivat kotiseudulla, niin leirillä he tulivat ihan hyvin toimeen.