Hyvä, paha digi

0

Digilaitteisiin koukuttuminen on tuttu juttu lapsiperheissä. Moni vanhempi tuskailee, kun nuori ei voi olla varttia kauempaa irti kännykästään. Pojat putoavat helposti pelien maailmaan.

Vanhemmat helposti ajattelevat, että digilaitteista on vain riesaa, kun nuoret chattaavat ja pelaavat. Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) suosittelee, että vanhemmat suhtautuvat avoimesti ja uteliaisuudella nuorten digimaailmaan. Vanhemmille voi olla jopa yllätys, mitä kaikkea nuori digilaitteillaan tekee. Koneen ääressä voi syntyä musiikkia, grafiikkaa, elokuvia tai nuori voi opiskella kieliä. Peleihinkään ei kannata suhtautua vain kielteisesti. Pelissä nuori voi esimerkiksi valmentaa urheilujoukkuetta, rakentaa kaupunkia tai oppia esimerkiksi luontolajeista. Moninpelit ovat yhteisöllisiä, kun pelataan tiimeissä. Nettipelien maailma on lavea, siksi MLL suosittelee vanhempia tutustumaan niihin peleihin, joita lapset ja nuoret pelaavat.

Laitilan varhaiskasvatukseen on palkattu opetus- ja kulttuuriministeriön hankerahoituksella digitutor. Digitutorin tehtävänä on kouluttaa varhaiskasvatuksen henkilöstöä ja rakentaa päiväkodeille ja perhepäivähoitoon digipolku, josta tulee luonteva osa varhaiskasvatusta. Digilaitteet otetaan osaksi arkista toimintaa, samalla tavalla kuin muutkin välineet. Kun päiväkotiryhmä lähtee luontoretkelle, repusta voidaan kaivaa tabletti ja tunnistaa sovelluksella esimerkiksi kasveja. Digilaitteet ovat osa lasten arkea ja siksi niiden turvallista käyttöä on hyvä opetella jo varhaiskasvatuksessa.

Vanhempien taakkakin kevenee, kun lapsen digilaitteiden käyttöä ja ruutuaikaa voi miettiä yhdessä varhaiskasvatuksen ammattilaisten kanssa.

Teija Uitto