Ilmastonmuutos ei ratkea tänä talvena – Petteri Orpo perää turpeen ja kivihiilen polttoa sähkön turvaamiseksi

0
Iivo Junkola (vas.) varoitteli, ettei Petteri Orpon kannata puhua tuulivoimasta Pyhärannassa.

– Jos tänään olisi tuulinen päivä, Suomessa olisi tuulivoimaa niin paljon, että meillä ei olisi mitään hätää, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi Pyhärannassa ja sai ihmiset ympärillään nauramaan.

Väki oli kokoontunut Pyhärannan Salen nurkalle kuuntelemaan, mitä Vakka-Suomea kiertävällä Orpolla oli sanottavaa. Orpon letkautus tuulesta nauratti, sillä Pyhärannassa tuulivoimakeskustelu on ollut takavuosina hyvinkin tuulista.

Orpo oli kuitenkin vakavissaan:

– Ilmastonmuutos ei ratkea ensi talvena tai seuraavana, vaan nyt pitää ottaa nopeasti kaikki mahdolliset energialaitokset käyttöön, jotta saadaan sähköä ja lämpöä ihmisten koteihin ja pidettyä sähkölaskut aisoissa.

Hän totesi, että energiaa pitää tuottaa myös polttamalla turvetta ja kivihiiltä.

– Lisäksi pitää säätää kattohinta sähkölle ja erottaa se kaasun hinnasta, jotta pärjätään ensi talvi, hän esitti keinovalikoimaa.

Orpo kiersi keskiviikkona ja torstaina kaikissa Vakka-Suomen kunnissa. Laitilassa hän vieraili Varsinais-Suomen MTK:n nimeämällä kummitilalla sekä Tiihosen kahvilassa, jossa Laitilan kokoomus tarjosi hänelle yllätyksenä synttärikakkua, kun puheenjohtaja sattui käymään täällä juuri syntymäpäivänään.

Orpo totesi, että kovin huolestuneita ihmiset ovat olleet joka paikassa, missä hän on vieraillut:

– Keskusteluissa on noussut esiin sota, energian hinnat, sote-uudistus huolestuttaa ja taloustilanne. Erityisen paljon ihmiset ovat halunneet kuulla ja kysyä, mitä keinoja on vaikuttaa energian hintoihin.

Kokoomuksen puheenjohtajan mielestä ilmastotoimiin ei pitäisi keskittyä juuri nyt, vaan huolehtia siitä, että ensi talvena sähköä riittää.

– Meillä on valtava määrä investointeja puhtaaseen energiaan. Energiaratkaisut ratkeavat muutaman vuoden päästä, mutta tämä siirtymäaika pitää nyt ensin hoitaa.

Kokoomus perää myös valtion talouteen uutta linjaa. Orpo korosti, että jos ei velan nousukierrettä saada katkaistuksi, velasta tulee iso uhka Suomelle.

– Velkojen korot nousevat, ja jos ei rahaa ole, joudutaan ottamaan velkaa myös korkojen maksuun. Sehän on kierre, jossa Kreikka aikanaan oli. Se kierre meidän pitää ehkäistä.

Kokoomuksen ratkaisuna on, että Suomeen pitää saada lisää kasvavia yrityksiä ja työpaikkoja, mutta myös tehdä säästötoimia.

– Tämä on kuin kotona, jos menot ovat pysyvästi korkeammat kuin tulot, on vain kaksi asiaa, mitä voi tehdä: vähentää menoja tai lisätä tuloja. Monessa kodissa keinoja menojen vähentämiseen on tosi vähän, kun sähkölasku nousee ja ruokaa on pakko ostaa. Lapsiperheeltä lähtee lomareissu tai pahimmassa tapauksessa lasten harrastukset.

– Tarvitaan talouden kasvua ja säästäväisyyttä.

Orpo kertoi, miten Suomessa on tällä hetkellä 120 000 avointa työpaikkaa ja 250 000 työtöntä.

– Systeemi pitää muuttaa sellaiseksi, että työpaikka kannattaa ottaa vastaan ja lähteä autotehtaalle töihin vähän kauempaakin. Emme me halua leikata ihmisiltä, vaan saada ihmisille työtä. Uskon siihen, että Suomessa hyvinvointi voi rakentua vain työhön ja yrittämiseen.

Pyhärannassa Orpo kertoi, miten maatiloilta kantautuu viestiä, että tilanne on hyvin vaikea. Lannoitteiden, polttoaineiden ja energian hinnat ovat nousseet, eivätkä tuottajahinnat ole nousseet yhtä paljon.

– Meillä voi oikeasti olla pian huoltovarmuudessa ongelmia. Pitää huolehtia siitä, että Suomi on omavarainen. Siihen tarvitaan ruuantuottajia ja sitä, että viljelijät lähtevät investoimaan. Pitää auttaa elinkelpoiset tilat tämän pahan kauden ohi.

Suomen maataloudelle on Orpon mukaan hyvät näkymät, kun väestömäärä maailmassa kasvaa ja ilmastonmuutos vie viljelyalaa pois. Suomalaiselle puhtaalle ja terveelliselle ruualle riittää kysyntää.

Kokoomuksen teltalle kokoontuneelle väelle Orpo lupasi, että näitä asioita uusi hallitus edistää, kunhan vaalit on ensin voitettu. Kokoomus tavoittelee Varsinais-Suomeen viidettä eduskuntapaikkaa.

– Vaikka johdamme gallupeissa viisi prosenttiyksikköä tänään, vaalityötä pitää tehdä kuin johdettaisiin 0,5 prosenttiyksikköä, hän totesi omalle väelleen.