Laitilan kirkkovaltuustoon valittiin 19 edustajaa – Lähes puolet äänestäjistä antoi äänensä ennakkoon

0
Vaalilippuja noutamassa Ulla Rytsölä ja Markku Rytsölä. Vaalivirkailijoina Elli Kaila, Annukka Laitinen, Petri Laitinen, Marjo Pihala ja Matti Viljanen.

Jussi Vaajasaari

Sunnuntaina valittiin vuosiksi 2023 – 2026 Laitilan seurakunnan kirkkovaltuusto. Seurakunnan 5296 jäsenestä äänestämässä kävi 861henkilöä. Määrä on 16,3 prosenttia kaikista äänioikeutetuista. Uusi kirkkovaltuusto aloittaa toimintansa vuoden alussa.

̶  Me käymme aina äänestämässä, se kuuluu asiaan. Ehdokasvalintamme kylläkin muuttui. Ehdokaslistojen yhdistelmän näkeminen riitti sopivan ehdokkaan valitsemiseen, kertoo Timo Astila, joka on juuri poistumassa äänestyspaikalta vaimonsa Ritvan seurassa.

Kaikissa Suomen evankelisluterilaisissa seurakunnissa keskimääräinen äänestysprosentti oli 12,7.

̶  Valtakunnalliseen vilkkauteen verrattuna meillä Laitilassa vaalit meni huomattavasti paremmin. Hyvä tulos saattaa johtua siitä, että meillä oli useita paikkoja, missä saattoi äänestää ennakkoon, kiittelee kirkkoherra Petri Laitinen.

Kirkkovaltuustossa istuu nyt 23 edustajaa, mutta seurakunnan jäsenten vähennyttyä uuteen valtuustoon valittiin vain 19 edustajaa. Nykyisistä kirkkovaltuutetuista paikkansa uusi 13 valtuutettua.

̶  Laitilan seurakunnan päätöksentekoon pitää saada muitakin kuin “kanta-asiakkaita”. Valitsin henkilön, jolla saattaa olla asioista laajempia näkemyksiä, sanoo Eilimaarit Kuusela, joka on toiminut lukion uskonnon lehtorina.

Lähes puolet laitilalaisista äänestäjistä käytti äänioikeuttaan ennakkoon. Ennakkoäänestyksessä annettiin 425 ääntä, ja varsinaisena vaalipäivänä ääniä annettiin 436.

– Ennakkoon äänestäminen oli helpompaa kuin aiemmin, kun seurakunnalla oli monissa paikoissa kiertävä vaaliauto, arvelee vaalilautakunnan puheenjohtaja Pekka Kuusisto syyksi äänestysvilkkauteen.

Laitilan seurakunnan kirkkovaltuuston nykyinen puheenjohtaja Marjo Uusi-Kinnala sai vaalissa 22 ääntä, ja hänet valittiin valtuustoon jo neljännelle kaudelle.

– Koen seurakunnan työn tärkeäksi, ja toivon sen tehtävien jollakin tavalla koskettavan mahdollisimman monia laitilalaisia, sanoo Marjo Uusi-Kinnala.

Ehdokaslistojen yhdistelmän nuorin ehdokas, Oskari Pilppula, valittiin valtuustoon kolmannelle kaudelleen. Hän sai vaalien toiseksi suurimman äänimäärän, 79 ääntä.

– Järkevä rahojen käyttö on ennen kaikkea tärkeää nyt, kun tulossa on isot kiinteistöjen korjauskulut, sanoo nykyisen kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Oskari Pilppula.

Seurakuntavaalien äänestyspaikkana toimi varsinaisena äänestyspäivänä Pyhän Mikaelin kirkko.

– Tärkeätä on se, että äänestetään kirkossa. Kirkko elää ajassa, vaikka tulevaisuudesta onkin huoli. Huolena on, miten saada nuoret mukaan, sanoo Markku Rytsölä, joka on liikkeellä vaimonsa Ullan seurassa.

Nuorien 16–17-vuotiaitten äänioikeutettujen äänestäjien osuus oli kahdeksan prosenttia. Kuitenkin ikäluokasta vain 13 käytti äänioikeuttaan.

– Olin kahdeksan vuotta sitten itsekin ehdokkaana. Valitsin ensin ehdokkaani, mutta varmistin vielä vaalikoneessa, ovatko hänen vastauksensa minulle sopivia, sanoo vuonna 1998 syntynyt Laura Elo.

Laitilan seurakunnan kirkkovaltuustoon valitut ja äänimäärät

Lahja Pavela 89

Oskari Pilppula 79

Hannu Sarajuuri 66

Birgit Sukari 56 (uusi)

Seppo Lehtola 50

Paulina Iiskala 43

Heikki Peltola 41 (uusi)

Jussi Perkkola 40

Marjut Marttila 27

Tiina Welling 26 (uusi)

Maria Pihala 24 (uusi)

Irma Jäspi 23

Anne Hiekka 22

Marjo Uusi-Kinnala 22

Santeri Laaksonen 21

Pasi Iivanainen 20 (uusi)

Eero Hautakangas 20 (uusi)

Hanna Lahtonen 19

Jarkko Männistö 19

Korjattu 22.11. kello 9.05: Valittujen kirkkovaltuutettujen listaan lisätty Hanna Lahtonen.