KK-Autoteamista tuttu yrittäjä palkittiin – Nyt kiireiset vuodet ovat takana

0
Kyösti Kuronen palkittiin Laitilan-Pyhärannan Yrittäjien vuosikokouksessa 40 vuoden yrittäjyydestä.

Kyösti Kuronen ja hänen puolisonsa Henna-Maija jäivät “eläkkeelle” viisi vuotta sitten. He myivät KK-Autoteamin liiketoiminnan.

– Aika paljon työt vähenivät, mutta vielä on hoidettavana kiinteistöyhtiö Autohuovi, Henna-Maija sanoo.

Kurosten elämänmuutos on järeä, sillä vuosikausia he tekivät töitä 363 päivää vuodessa. Vapaapäiviä oli vuosittain vain kaksi: juhannuspäivä ja joulupäivä.

– Halusimme antaa henkilökunnalle vapaata, niin sitten olimme itse aina töissä, Henna-Maija kertoo.

Työssä oli imua, mutta oli sillä kääntöpuolensakin:

– Meillä oli kaunis, iso talo, mutta emme me ehtineet siellä olla. Lähdimme aamuseitsemältä töihin ja palasimme kotiin iltakymmeneltä, vaimo myöntää. Nyt Laitilan iso talo on myyty ja Kuroset asuvat Uudenkaupungin keskustassa.

Kyöstillä todettiin parkinsonin tauti viitisen vuotta sitten. Sairaus tekee tepposensa. Miehen ääni on hiljentynyt ja liikkuminen on hitaampaa.

– Onneksi vapinaa ei juuri ole, Kyösti sanoo.

Kyösti Kuronen palkittiin Laitilan-Pyhärannan Yrittäjien vuosikokouksessa Suomen Yrittäjien Timanttiristillä 40-vuotisesta yrittäjyydestä. Tunnustus lämmitti mieltä, sillä Kyösti Kurosen elämä ei ole ollut vain ruusuilla tanssimista. Hän on kaksi kertaa rakentanut yrityksen tyhjästä.

– Olen lähtöisin Ilomantsista. Isä oli tullut sodasta. Talvisin hän teki metsätöitä ja kesäisin maatöitten lisäksi rakensi muille taloja.

Perheeseen syntyi neljä lasta ja perhe asui ahtaasti, kuten siihen aikaan useimmat perheet. Vasta myöhemmin isä sai rakennettua talon omalle perheelleen.

– Me lapset osallistuimme maataloustöihin heti kun kynnelle kykenimme. Jo 10-vuotiaana halusin isän mukaan metsätöihin. Niin vietin viikon metsässä ja kämpillä, Kyösti muistelee hymyillen.

Kyösti teki metsätöitä aina siihen asti, kunnes lähti armeijaan. Viimeinen metsätyötalvi oli karu: pakkasta oli pitkän aikaan parikymmentä astetta ja lunta yli metrin.

– Silloin päätin, että armeijasta päästyä teen jotain muuta.

Kyösti Kuronen opiskeli autonasentajaksi. Todistus kädessään hän lähti etsimään töitä ja tuli junalla ensin Turkuun, sitten lättähatulla Uuteenkaupunkiin. Ensimmäinen autoalan työpaikka oli Saab-Valmet.

– Pääsin laadunvalvontaan, sitten moottorilabraan ja lopulta minusta tuli koeajaja.

Kuronen asui kimppakämpässä puutalossa Alisellakadulla, jossa meno oli välillä aikamoista. Hän muistelee pitkätukkaista kaveria, jota kutsuttiin Kuolemaksi. Tyyppi houraili usein punaviinipilleri-päissään.

Kun Kyöstin tyttöystävä muutti Ilomantsista Uuteenkaupunkiin, he hankkivat asunnon Kaarikadulta. Niin elämä alkoi vakiintua Uuteenkaupunkiin. Kyösti Kuronen oli töissä 12,5 vuotta autotehtaalla ja opiskeli työn ohessa autoteknikoksi. Perheeseen syntyi kaksi poikaa: Sami ja Pasi , jotka molemmat tunnetaan nyt kautta Suomen. Pasi on kokkiguru ja Sami suosittu radiojuontaja.

Autotehtaalla työskennellessään Kyösti alkoi miettiä oman yrityksen perustamista. Kaverinsa Hannu Rintalan kanssa he päättivät 1982 perustaa Talbot-huollon, jonka nimeksi tuli Huolto Ri-Ku. Sopiva hallitila yritykselle löytyi Laitilasta.

Toiminta lähti hyvin liikkeelle, kun Huolto Ri-Ku sai sopimuksen autotehtaan kanssa Talbotien huoltamisesta ja yrityksestä tuli merkkikorjaamo. Yritys menestyi ja jo 1984 se siirtyi isompiin hallitiloihin Laitilassa. Kun Huolto Ri-Ku sai Peugeotin myynnin vuonna 1985, vastuualueet jaettiin niin, että Rintala vastasi automyynnistä ja Kuronen korjaamosta.

Työt veivät miestä niin, että Kyöstin avioliitto lasten äidin kanssa päättyi eroon 1980-luvun loppupuolella.

Siihen perään tuli 90-luvun lama, josta yritys ei selvinnyt, koska ensimmäinen devalvaatio toi 600 000 markkaa velkaa ja toinen devalvaatio lisää 400 000 markkaa, jolloin velka nousi miljoonaan markkaan. Yritys ajautui konkurssiin 1992.

– Se oli kova paikka. Yökaudet hikoilin ja aamuisin oksensin, kun voin niin huonosti, Kyösti Kuronen kertoo.

Kyöstin onneksi hän tutustui Henna-Maijaan. Elämänmyönteinen nainen sai Kyöstin uskomaan, että hänen ammattitaidollaan rakennetaan uusi, menestyvä autokorjaamo. Ensimmäisestä pankista ei herunut lainaa, mutta toisessa onnisti.

Kuroset perustivat KK-Autoteamin 1993 Kaukolantielle. Heistä tuli myös polttoainekauppiaita. Yrityksen ensimmäinen laajennus oli 1996, kun he ostivat Auto-Haijasen.

Kun Kuroset myivät KK-Autoteamin, yrityksessä oli 18 työntekijää ja korjaamo oli usean automerkin merkkikorjaamo.

– Vielä vuosienkin jälkeen olemme hyvin kiitollisia ammattitaitoisesta ja meille uskollisesta henkilökunnasta, pariskunta kiittelee.

Kyösti pyöräyttää soimaan Frank Sinatran kappaleen My Way. Hänen ilmeestään näkee, että kappaleen sanat koskettavat. Henna-Maija sanoo, että he tekevät nyt niitä asioita, joita eivät ole aiemmin ehtineet.

– Vähän aikaa sitten kävimme Rhodoksella. Niin kauan mennään kuin kunto sallii, hän hymähtää.

Laulava kaupunginvaltuutettu

Kyösti Kuronen on harrastanut laulua, 35 vuotta Uudenkaupungin Laulu-Veikoissa ja kymmenen vuotta Laitilan kirkkokuorossa. Laitilan Mieslaulajissakin hän on ollut tovin.

Kyösti on ollut myös rotareitten toiminnassa sekä kaupunginvaltuutettuna 2009–2021 ja Laitilan kokoomuksen puheenjohtajana 2010–2019.

Hän on toiminut Novidan johtokunnan jäsenenä 2011–2015 sekä Novidan Auto-osaston neuvottelutoimikunnan puheenjohtajana 2006–2017.