Laitilan konttori on OP Lounaisrannikon vilkkain ja kansainvälisin – Taantuman pelko ei ole säikäyttänyt sijoittajia

0
Leo, 4 ja Olivia, 6, Hauta tulivat äitinsä Laura Suvannon kanssa käymään pankissa. Omia hippolippaitaan he eivät tällä kertaa tyhjentäneet, sillä viimeisestä tyhjennyskerrasta ei ole runsaasti aikaa. Lapset löysivät värityskuvat väritettäväksi.

Laitilassa Osuuspankin konttorissa kävi keskiviikkona tasainen vilinä. Oma vetovoimansa oli valmiiksi saadun remontin kunniaksi tarjotuilla kakkukahveilla, mutta toimitusjohtaja Sami Peuran mukaan Laitilan konttori on muutenkin OP Lounaisrannikon konttoreista vilkkain.

– Ja kansainvälisin, lisää pankinjohtaja Eljas Rytsölä.

Laitilan konttorissa asioidaan tuplasti verrattuna esimerkiksi Uudenkaupungin konttoriin. Yksi näkyvä asiakasryhmä Laitilassa ovat kausityöläiset, jotka käyvät avaamassa tilin palkanmaksun ja muiden raha-asioiden hoitamiseksi. Paikan päällä asioivista ei kuitenkaan erotu mikään ikäluokka.

– Kassapalveluissa ehkä iäkkäät korostuvat, mutta asuntolainoja nostavat nuoret ja keski-ikäiset. Lakipalveluja ja vakuutuksia tarvitsevat kaikenikäiset, Peura ja Rytsölä kertovat.

Monet isommat pankkiasiat kuten lainan otto tai sijoittaminen sisältävät Peuran ja Rytsölän mukaan useimmiten kaksi tapaamista, joista toinen on usein verkossa ja toinen kasvokkain.

– Asiakkaat eivät ole verkkoneuvotteluja löytäneet, vaikka tänä päivänä se on käytännössä Teams-neuvottelu, Sami Peura sanoo.

Verkon lisäksi pankkiasioita hoidetaan puhelimitse.

– Monesti ihmiset haluavat jutella asiantuntijan kanssa, Peura toteaa.

Kahvittelemassa käynyt Tuula Kokkala kertoo hoitavansa raha-asioitaan sekä verkon kautta että konttorissa.

– Se harmittaa, etteivät kassapalvelut ole tiistaisin auki, hän sanoo.

Kymmeniä vuosia osuuspankin asiakkaana ollut Marja-Leena Jaakola puolestaan kertoo asioivansa pääasiassa verkossa, sillä hän käy Turussa töissä. Jaakola kertoo käyttävänsä monipuolisesti pankin palveluja, raha-asioiden lisäksi pankin kautta on laadittu kauppakirjoja ja tehty perunkirjoja. Jaakola kiittelee sitä, että tarjolla on lakimiespalveluja ja sijoituspalveluja.

– Olen tyytyväinen, että on tämmöinen paikka, Jaakola toteaa ja kertoo surevansa sitä, että yleisesti palveluja koko ajan supistetaan.

Pankin konttoriverkoston säilyttäminen on hänestä tärkeää.

– Kyllä sitä kaipaa henkilökohtaista palvelua.

Viime vuosikymmenien aikana pankkikonttoreita lakkautettu varsinkin pienemmillä paikkakunnilla. OP Lounaisrannikolla sijaitsevat konttorit myös Maskussa ja Uudessakaupungissa. Viimekeväisen fuusion kautta samaa osuuspankkia ovat nyt myös Lokalahden sekä Taivassalon konttorit.

– Näillä näkymin kaikki konttorit säilyvät. Emme ole lähivuosina konttoriverkostoon tekemässä muutoksia, Peura sanoo.

Laitilan konttori on taipaleensa aikana nähnyt monta remonttia ja konttorimalleja. 15 vuotta sitten tiloja remontoitiin viimeksi, jolloin muodissa olivat avokonttorit. Nyt jokaisella virkailijalla on oma äänieristetty huone.

Keväällä aloitetussa remontissa uusittiin pinnat ja tekniikkaa, lisättiin ilmalämpöpumppuja, ledivaloja ja uusittiin kalusteita.

– Hyvältä tuntuu. Nyt on modernit, ajantasaiset tilat, sanoo pankinjohtaja Eljas Rytsölä.

Vaikka huoneita tehtiin lisää, niin pankkisalin tila kasvoi. Peuran mukaan Laitilan konttorin tulevaisuus näyttää vahvalta, sen osoittaa jo tehty remontti.

– Tähän on resursoitu sen verran, että kyllä tämä täällä pysyy.

Uusia sijoittamisen asiakkaita on tullut runsaasti

Yleinen kiinnostuksen kasvu rahasto- ja osakesijoittamiseen näkyy myös Laitilassa ja koko OP Lounaisrannikon alueella.

– Uusia säästämisen ja sijoittamisen asiakkaita tulee paljon, toimitusjohtaja Sami Peura ja pankinjohtaja Eljas Rytsölä vahvistavat.

Sijoittamisen alkutaipaleella vaihtoehtojen runsaus voi tuntua vaikealta. Moni haluaakin kuulla sijoitusasiantuntijan mielipiteitä.

– Kun sijoittamiseen tottuu, oppii tekemään itsenäisesti ratkaisuja, Peura sanoo.

Viime kuukausina pörssikurssit ovat olleet pikemminkin laskevia kuin nousevia.

– Ihmiset ovat kuitenkin jatkaneet sijoittamista. Se onkin fiksua nyt. Kannattaa mieluummin ostaa halvalla kuin kallillla, Peura sanoo.

Esimerkiksi kuukausittain sijoitusrahastoon menevä summa voi olla pienikin.

– Pienistä puroista voi syntyä suuria virtoja, Peura ja Rytsölä sanovat.

“Ei meillä vielä näy asiakkaiden maksuvaikeuksia”

Suomen Pankin marraskuun talouskatsauksen mukaan kuluttajaluottamus on pohjamudissa, ostovoima on heikentynyt ja nousevat korot nakertavat yksityistä kulutusta. Samalla energiakriisi ylläpitää epävarmuutta ja hyvän työllisyystilanteen odotetaan laskevan.

Laitilan konttorissa OP Lounaisrannikon toimitusjohtaja Sami Peura ja pankinjohtaja Eljas Rytsölä ovat luottavaisella mielellä.

– Uskomme, että korot jäävät nykyiselle tasolle pitkäksi aikaa, Peura kommentoi.

Asuntolainojen viitekorkona yleisesti käytetty 12 kuukauden euribor on noussut tänä vuonna nollakorkotasosta rajusti ylöspäin. Tiistaina vuoden euribor oli 2,8 prosenttia. Eljas Rytsölä kuitenkin muistuttaa, että viime aikoina korkojen nousu on hidastunut. Viimeiset viikot sen on pysynyt jopa paikoillaan.

Peura kertoo, että pankit ovat tehneet lainaa hakeneille niin sanotun stressitestin, jossa lainanmaksusta tulee selvitä, vaikka korko nousisi kuuteen prosenttiin. Hän kuitenkin myöntää, että stressitestissä ei huomioida sitä, että korkojen lisäksi kaikki elinkustannukset kasvavat samanaikaisesti. Kuluttajien taloustilanteen heikkeneminen ei kuitenkaan Lounaisrannikon pankeissa ole aiheuttanut ongelmia.

– Ei meillä vielä näy asiakkaiden maksuvaikeuksia, Peura sanoo ja vinkkaa ottamaan nopeasti pankkiin yhteyttä, jos maksukyky heikkenee huomattavasti.

Peura ja Rytsölä kiittelevät myös koko läntisen Suomen työllisyystilannetta.

– Olemme hyvällä alueella Suomessa. Yritykset ovat täällä pärjänneet.