Laitilassa on potentiaalia

0

Laitila sijoittui Alueiden tutkimuksessa elinvoimaindeksillä mitattuna 39. sijalle, kun suunnitteluyhtiö WSP vertaili kaikkia Suomen kuntia samoilla mittareilla. Vakka-Suomessa Laitila sijoittui ykköseksi ja kiilasi jopa ohi autotehdaskaupungin.

Näin ponteva sijoitus saattaa olla yllätys jopa laitilalaisille. Kaupungissa valitellaan keskustan ilmettä, kun katukuvassa on tyhjiä liiketiloja. Kivijalkaliikkeiden vähentyminen takavuosista on totta ja valitettavaa, mutta sama ilmiö vaivaa muitakin kuntia. Lisäksi Laitilaan on kasvanut rypäs uusia yrityksiä, jotka tunnetaan valtakunnallisestikin. Ne eivät vain näy samalla tavalla katukuvassa. Esimerkiksi Munaxin ja Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan markkinointi nostaa myös kaupungin imagoa.

Laitilalla ei mene muutenkaan hullummin. Viime aikoina jopa asukasluku on ollut plussalla. MDI ennustaa Laitilan väkiluvun supistumista, mutta ennuste ei välttämättä toteudu. Tämä on nähty tänä vuonna, kun kaupunkiin on tullut paljon ukrainalaisia. Heistä osa voi jäädä Laitilaan pysyvästi.

Alueiden tutkimuksessa kuntien elinvoimaisuutta mitattiin monella mittarilla. Yksi niistä oli sijainti. Laitilan sijainti Kasitien varressa on lyömätön. Laitilan risteys on monille kulkijoille pysähdyspaikka. Kävijät pitäisi vain saada huoltoaseman baarista myös keskustaan.

Mikä kävijät saisi sitten keskustaan? Suuret tapahtumat, kuten Munamarkkinat ja Jazzkukko vetävät väkeä. Myös Maammekauppa ja Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan myymälä vetävät ulkopuolisia asiakkaita ympäri Suomen, mutta niidenkin paras sesonki keskittyy kesään.

Kun Laitilalle tehdään nyt keskustan kehittämissuunnitelmaa, olisi hyvä miettiä, mikä vetäisi kävijöitä Laitilaan myös talvikaudella. Potentiaali kannattaa hyödyntää.

Teija Uitto