Laitilan kaupunki ei ole vielä tehnyt päätöksiä, miten kaupunki osallistuu valtakunnalliseen energiansäästökampanjaan.
– Esimerkiksi sisälämpötilan laskeminen yhdellä asteella on ollut pohdinnassa ja jokainen toimiala miettii tahoillaan muita keinoja, kaupungin talousjohtaja Marika Silvennoinen kertoo.
Sivistysjohtaja Susanne Laaksonen kertoo, että esimerkiksi uima- ja jäähallin sekä Finnlamex-hallin toiminnan muutokset ovat vielä selvitysvaiheessa.
– Useat kunnat ovat jo tehneet päätöksiä, joilla voidaan tehdä vaikuttavia toimia sähkön kulutuksen pienentämiseksi muun muassa uimahallin joitakin toimintoja supistamalla. Myös Laitilassa on tarkasteltava näiden edellä mainittujen liikuntapaikkojen toimintoja energiansäästön näkökulmasta, Laaksonen sanoo.
Hän kuitenkin korostaa, että päätöksiä tehtäessä ei saa unohtaa harrastustoiminnan tärkeyttä ja merkityksellisyyttä kaupunkilaisille.
Kaupungin ratkaisuilla ei ole sinänsä kiire, sillä Laitilan kaupunki on jo tehnyt useita ratkaisuja energian säästämiseksi. Esimerkiksi katuvalaistus toimii pääsääntöisesti ledeillä ja valaistusta ohjataan niin, että katuvalaistuksen teho laskee yöllä. Myös kaupungin tiloissa on sisäilmakorjausten yhteydessä uusittu valaistuksia. Esimerkiksi kaupungintaloon on asennettu led-valaisimet, joiden valaistusta säädetään automaattisesti tarpeen mukaan.
– Kaupungintalon, kirjaston ja monitoimihallin katolla on aurinkopaneelit ja kyläkouluissa on vaihdettu lämmitysratkaisut maalämpöön joitain vuosia sitten. Investoinneissa huomioidaan aina energiatehokkuus. Tekninen toimi raportoi vuosittain kunta-alan energiatehokkuussopimuksen mukaisista toimista Motivalle, Silvennoinen kertoo.
Teknisen johtajan Mika Raulan mukaan Laitilan kaupungilla on parhaillaankin menossa Vakka-Suomen Voiman (VSV) kanssa hanke, jonka tavoitteena on hyödyntää vielä lisää aurinkoenergian käyttöä.
– Kaupungin kiinteistöt on jo katselmoitu ja ne kohteet, joihin paneeleja asennetaan, on valittu. Kyseessä on niin kutsuttu ppa-hankinta, jossa saavutetuilla säästöillä rahoitetaan investointi.
Laitilan kaupungilla on määräaikainen sähkösopimus, joka on voimassa vuoden 2025 loppuun saakka.
– Systeemihintaa ja aluehintaa vastaan ollaan suojauduttu futuuri- ja johdannaissuojauksilla eli käytännössä pienillä osakiinnityksillä hajautetaan riskiä. Jos mitään energian säästötoimia ei tehtäisi, sähköenergian hinnan on arvioitu nousevan noin 100 prosenttia nykyisestä tasosta, jolloin hinta-arvio on 10,3 snt/Kwh, Silvennoinen sanoo.
Nämä talkoot kuuluvat kaikille
Valtakunnallinen Astetta alemmas -energiansäästökampanja alkoi 10.10. Kampanja haastaa kunnat, yritykset ja kaikki suomalaiset energiansäästötoimiin.
Lyhyen aikavälin tavoitteena on saada kaikki suomalaiset säästämään energiaa sekä leikkaamaan sähkön kulutusta huippukulutustunneilta viisi prosenttia. Pitkän aikavälin tavoitteita ovat pysyvästi alhaisempi energiankulutus ja sähkön tehohuippujen madaltaminen.
Olennaista on välttää paljon sähköä kuluttavien laitteiden käyttämistä huippukulutuksen aikana arkipäivisin kello 8–10 ja kello 16–17.
Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan sähkönkulutus on pudonnut syyskuussa jo lähes kymmenen prosenttia vuoden takaiseen kulutukseen verrattuna.
Laitilassa selvitetään etätyön vaikutuksia
Laitilan kaupunki selvittelee, kuinka paljon etätyö vähentää alueen hiilijalanjälkeä. Kaupungin nettisivuille on avattu Laitilassa etätyötä tekeville kysely. Kaupunki kerää tietoa, kuinka pitkä ajomatka jää etätyön ansiosta ajamatta ja kuinka paljon energiaa näin säästetään.
Kyselyssä otetaan huomioon myös Laitilan kesäasukkaat. Etätyötä tekevät myös monet kaupungin työntekijät, joille se työn puolesta on mahdollista. Tämäkin vähentää energiakustannuksia.
Kunhan jouluvaloista ei säästetä
Laitilan Sanomat kysyi kahdelta pariskunnalta, miten sähkön hinta vaikuttaa heidän elämäänsä.
Rauli ja Anneli Rauhala arvelevat, ettei hinnannousu heidän elämäänsä paljon vaikuta.
– Meillä on määräaikainen sähkösopimus. Sitä olen hieman pelännyt, että irtisanotaanko se sopimus, onhan sitäkin tehty. Monille kotitalouksille talvesta tulee kova, jos Olkiluoto 3 ei käy ja tulee kovat pakkaset.
Rauhaloitten talossa on öljy- ja puulämmitys, että heillä ei hätää ole. Lamputkin on jo vaihdettu säästölamppuihin.
– Pieniä säästöjä pystytään vielä tekemään, kun ei pidetä ulkovaloja päällä kuten ennen, Rauli Rauhala sanoo.

Myös Anneli Rauhala miettii, ettei kotona paljon enää voi sähkön käytöstä tinkiä.
– Leivonkin niin harvoin, hän naurahtaa.
Puoliso ehdottaa, että jos jättäisi joulukuusesta valot pois.
– Kuusi voisi olla ihan vaan ulkona.
– No ei sentään. Tänä aamuna televisiossa juuri sanottiin, että kyllä näin pimeään aikaan sentään ledvaloja voi käyttää, vähän iloa elämään.
Rauli Rauhala arvelee, että se riittäisi, kun kunnassa palaisivat vain ne yhdet kaupungin jouluvalot.
– Niistä olisi jouluiloa kaikille.
Anneli-vaimo ehdottaa, että sähköä voisi säästää kaupoissa.
– Yökaupat voisi sulkea. Siellä kuluu paljon energiaa, kun valot palavat täysillä läpi vuorokauden.
Tästä Rauli on yhtä mieltä:
– Onko yökaupassa muutenkaan järkeä? Yökauppa tulee vain meille kaikille kalliiksi. Kaupat sanovat, että asiakkaita käy myös öisin. No kyllä varmaan käy, jos kaupat ovat auki. Kun olin nuori, kauppa meni kiinni lauantaisin kello 13, eikä sunnuntaisin ollut lainkaan auki. Ruokaa saatiin silti. Tässä asiassa me voisimme säästää.
Markku ja Aune Salonen kertovat, että heillä on vain kolmen kuukauden määräaikainen sähkösopimus. Pariskuntaa ei silti tuleva talvi hirvitä.
– Laitetaan puita pesään kuten tähänkin asti. Meillä lämpiää kaikki puulla. Ei tule oikein muuta mieleen, mitä kotona pitäisi tehdä, Markku Salonen sanoo.
Hän arvioi, että yritykset voisivat sammuttaa mainosvaloja energian säästämiseksi. Hänestä jouluvalojakaan ei tarvita.
Tästä vaimo on eri mieltä:
– Ei jouluvaloista sentään voi luopua!