Lokakuu oli Laitilassa harvinaisen lämmin – Viime kuussa lämpömittari jäi alle kymmenen asteen vain viitenä päivänä

0
Lokakuu oli Laitilassa selvästi normaalia lämpimämpi.

Lokakuu oli noin kaksi astetta tavanomaista lämpimämpi lähes koko maassa, Ilmatieteen laitos kertoo. Laitilassa lokakuun keskilämpötila, 8,2 astetta, oli tarkalleen kaksi astetta vertailukauden 1990–2020 lokakuiden keskiarvoa korkeampi.

Laitilan Sanomille säätilastot toimittaa haukkalainen Eero Setälä . Korkeimmalle lämpömittari Laitilassa viime kuussa nousi 14 asteeseen, mutta alle kymmeneen asteeseen mittari jäi vain viitenä päivänä. Lämpöennätyksiä ei kuitenkaan lähestytty.

– Turussa mitattu lokakuun keskiarvon lämpöennätys on vuodelta 1961, ja se on 9,5 astetta, Setälä kertoo.

Ilmatieteen laitoksen tiedotteen mukaan etenkin maan lounaisosassa lokakuu oli harvinaisen lauha eli näin korkea keskilämpötila toistuu keskimäärin kerran 10 vuodessa tai harvemmin. Setälän mukaan keskilämpötilan korkeus kertoo karua todellisuutta ilmastonmuutoksen etenemisestä.

Hänen mukaansa Turun tilastoissa vuosina 1907 ja 1909 lokakuun keskiarvoissa ollaan oltu lähellä 9,2 astetta.

– Lämmintä on siis ollut ennenkin, mutta kyllä tämä ilmasto on lämmennyt.

Myös marraskuu on alkanut leutona.

– Nyt vasta lämmintä on suhteessa marraskuuksi. Suvi tulee pian, mutta valoa ei tule, Setälä toteaa.

Koko maassa lokakuun sademäärä oli laajalti tavanomainen tai hieman tavanomaista suurempi. Laitilassa satoi 73 millimetriä eli tarkalleen kuukauden keskimääräisen sademäärän verran. Lokakuun 16. ja 17. päivän välisenä yönä lounaasta liikkui vuodenaikaan nähden harvinaisen voimakas ukkoskuurojärjestelmä.