Nuoret kannabismyönteisempiä

0

Laitilasta Turkuun on kuutisenkymmentä kilometriä, Helsinkiin parisataa kilometriä. Me aikuiset helposti ajattelemme, että nuorten etäisyys huumeiden maailmaan on yhtä pitkä. Näin ei valitettavasti ole.

Vuoden 2021 koulukysely paljastaa, että nuoret saavat huumeita yllättävänkin helposti. Noin puolet kyselyyn vastanneista nuorista kertoi, että Laitilassa huumeiden hankinta on helppoa. Tänä päivänä se sitä onkin. Riittää, että kaveriporukassa on yksi, joka osaa tietää, miten homma sujuu. Huumetarjonta on yhtä lähellä kuin kännykkä taskussa. Huumeiden saatavuuteen on siis hyvin vaikea puuttua.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan nuorten raitistuminen jatkuu: 31 prosenttia ei käytä alkoholia lainkaan ja yhä harvempi tupakoi. Poikkeus pitkään jatkuneessa myönteisessä kehityksessä on kannabiskokeilujen lisääntyminen, erityisesti pojilla. Koulukyselyn mukaan Laitilassa jo joka viides lukiolaispoika suhtautuu myönteisesti kavereittensa pilven polttamiseen.

Muutos kannabikseen suhtautumisessa on ymmärrettävää. Nuoret tietävät, että suhtautuminen kannabikseen on monissa maissa sallivampaa. Lisäksi vihreiden linjaus kannabiksen laillistamisen puolesta viestittää nuorille, että ei käyttö olekaan niin paha juttu.

Kannabiksen käyttöön liittyy kuitenkin terveydellisiä riskejä, joista vanhempien kannattaa muistuttaa. Ehkä enemmän pitäisi puhua myös siitä, ettei kannabispäihtymys välttämättä ole edes miellyttävä, vaan se voi laukaista paniikkikohtauksen, lisätä ahdistuneisuutta tai masennusta.

Ainoa keino vaikuttaa nuoriin on keskustella päihteistä rehellisesti, ei syyllistää tai saarnata.

Teija Uitto