Pelastuslaitosta työllistävät liikenneonnettomuudet – Paloasemalle pääsi tutustumaan lauantaina

0
Pienellä Reino Lindroosilla taitavat jo olla tulevaisuuden suunnitelmat selvillä.

Arto Kanerva

Lauantaina ympäri maata järjestetty Päivä Paloasemalla -tapahtuma käynnisti paloturvallisuusviikon. Mukana oli jälleen noin 350 paloasemaa esittelemässä toimintaansa. Lisäksi netissä on tutkittavana virtuaalinen paloasema, jonka avulla pääsee tutustumaan paloasemien toimintaan ja kartuttamaan tärkeitä paloturvallisuustaitoja.

Laitilan paloasema oli tietenkin mukana teemapäivässä. Ensimmäiset innokkaat tulivat tutustumaan aseman toimintaan heti aamukymmeneltä. Päivän aikana oli mahdollisuus tutustua palomiesten varusteisiin ja paloautojen kalustoon. Pienimmille oli tarjolla piirtämistä ja nuoriso-osaston rastilla pääsi kokeilemaan sankoruiskun käyttöä.

Tapahtuma sattui sopivasti samaan aikaan Laitilan joulunavauksen kanssa, joten väkeä on varmasti liikkeellä, kertoi Henry Ali-Mattila.

– Päivän teemoina ovat varautuminen ja paloturvallisuus. Meillä on tehtävärasti, jossa opetetaan miten palovaroittimeen laitetaan paristo ja miten varoittimen toiminta testataan. Lisäksi kerrotaan, miten varautua sähkökatkoksiin. Kotona pitäisi olla ruokaa, paristoja ja muuta tarpeellista niin, että vähintään 72 tuntia pitäisi pärjätä.

Ali-Mattila arvelee, että valistus on alkanut tuottaa tulosta. Takavuosina oli oikeastaan ihan sääntönä, että joulun aikaan vähintään yksi talo paloi.

– Nykyisin sellaista ei enää juuri tapahdu, ja hälytysten määrä on muutenkin vähentynyt. Kun aikaisemmin meillä oli ensivastetehtäviä ambulanssin tukena sellaiset 150, niin nykyisin niitä on enää kymmenkunta. Tällä hetkellä suurin pelastuslaitosta työllistävä asia on liikenneonnettomuudet.

Liikenneonnettomuuksiin lliittyen Ali-Mattila nostaa esiin käsittämättömän asian. Mikä saa aikuiset ihmiset pysähtymään ja kuvaamaan onnettomuuspaikkaa? He ovat siinä tilanteessa vaaraksi itselleen ja muille, sekä vielä haittaavat pelastajien työtä.

– Meillä on kampanja otsikolla ”Kuvaa elämää, älä onnettomuuksia”. Muuten hyvä, mutta samaan aikaan iltapäivälehdet pyytävät ihmisiltä kuvia käyttöönsä. Näyttää siltä, että kuvansa lehteen saaminen ja muutaman kympin korvaus estää järjen käytön onnettomuuspaikalla.

Paloasemalla oli paikalla myös syksyllä uudelleen toimintansa käynnistänyt VPK:n naisosasto. Julia Vallamo, Karoliina Lehtonen ja Jenna Ali-Mattila kertoivat heitä olevan nyt toistakymmentä. Koska kaikki on vielä niin uutta, niin naisosaston toimintakin hakee vielä muotoaan. Alkusammutukseen naiset ovat jo tutustuneet ja ensiapukoulutusta on tulossa.

Henry Ali-Mattila muistuttaa, että uudet jäsenet ovat aina tervetulleita VPK:n toimintaan.

– Hälytysosasto kokoontuu paloasemalla maanantaisin, naisosasto joka toinen tiistai ja nuoriso-osastokeskiviikkoisin. Tänne paloasemalle on helppo tulla ja ryhtyä opiskelemaan tärkeitä taitoja.