Potilastietojärjestelmä päivitetään uusimpaan – Huoltajille näkyville yli 10-vuotiaiden tietoja Omakantaan nuoren sallimissa rajoissa

0
Laitilan terveyskeskuksessa potilastietojärjestelmä päivitetään uusimpaan versioon. Uudistetun ohjelman käytön opettelu saattaa hidastaa terveyskeskuksen toimintoja. Arkistokuva: Hanna Hyttinen

Laitilan terveyskeskuksessa päivitetään Lifecare-potilastietojärjestelmä perjantaina. Päivityksen takia lääkäreiden vastaanoton, hammashuollon ja päivystyksen toiminnot päättyvät perjantaina kello 15, tuntia normaalia aiemmin.

– Potilastietojärjestelmä päivitetään uusimpaan versioon, jotta hyvinvointialueella kaikilla on sama järjestelmä ja versio käytössä. Päivityksen aikana emme pääse kiinni potilaan tietoihin, sairaanhoitaja Hanna Vaaraslahti kertoo.

Vaaraslahden mukaan päivitys muun muassa parantaa tiedonvälitystä eri yksiköiden välillä. Terveyskeskuksen henkilökunta on saanut koulusta, mutta uuden version opettelussa voi mennä hetki, joten toiminnot voivat olla hitaampia. Terveyskeskuksesta toivotaan, että ihmiset välttävät kiireettömien asioiden hoitoa ensi viikolla 21.–25. marraskuuta.

Terveyskeskuksen Hanna Vaaraslahti muistuttaa, että aina kannattaa soittaa ennen paikan päälle tuloa.

– Soittaa yhden soiton ja odottaa soittoa takaisin. Soitamme kyllä, Vaaraslahti sanoo.

Jatkossa huoltajat saavat yli 10-vuotiaiden tietoja näkyville Omakantaan tapauskohtaisesti


Uudessa Lifecare-potilastietojärjestelmässä yli 10-vuotiaan lapsen tiedot näkyvät tapauskohtaisesti huoltajille verkossa olevassa Omakanta-palvelussa. Alaikäisellä on oikeus päättää hoidostaan silloin, kun hän on ikänsä ja kehitystasonsa perusteella siihen kykenevä. Päätöksen alaikäisen kypsyydestä tekee jokaisella vastaanotolla terveydenhuollon ammattilainen.

Jos alaikäinen arvioidaan riittävän kypsäksi, hän saa itse päättää myös tietojen antamisesta huoltajille. Tavanomaiset aiheet, joita nuoret eivät halua huoltajiensa näkevän, liittyvät päihdekokeiluihin ja seksuaalisuuteen. Kaikki merkinnät potilaasta näkyvät terveydenhuollon ammattilaiselle.

– Arkaluonteisemmassa asiassa nuori ei ehkä halua vanhempien näkevän asiaa, mutta tiedot murtuneesta jalasta voidaan vanhemmalle sallia, Hanna Vaaraslahti Laitilan terveyskeskuksesta selventää.

Tiedot, joiden luovuttamiseen alaikäinen antaa luvan, ovat huoltajien saatavilla Omakannasta siihen asti, että lapsi täyttää 18 vuotta.

Uuden potilastietojärjestelmän version myötä huoltajien mahdollisuudet nähdä lapsen ja nuoren tietoja Omakannasta lisääntyy, sillä ennen kypsyyden arvioinnin käyttöönottoa potilaskertomukset ja reseptit ovat näkyneet huoltajille vain 10 vuoden ikärajaan asti.

Yli 10-vuotias tarvitsee Omakannan tarkasteluun omat pankkitunnukset. Monellakaan niitä ei ole. Esimerkiksi Osuuspankki kertoo verkkosivuillaan, että vasta 15-vuotiaana voi saada vahvat tunnukset, joilla voi tunnistautua esimerkiksi Omakantaan.