Iida Kauppi, Hanna Hyttinen
Piikarahkan puutarhajätteen kierrätysasemalla kävi torstaiaamuna kuhina. Risteyksessä vastaan tuli peräkärryllinen traktori. Haravointijätteen jättöpaikalla oltiin työntouhussa.
Peter Konttinen ja Eerik Routio Laitilan Tilikiinteistöstä tyhjensivät peräkärryä, jossa on lehtiä. Miehet vetivät viimeisiä lehtiä pois kärryn kyydistä.
– Nämä on haravoitu Laitilan Leivän pihalta Laitilan keskustasta. Tämä on jo toinen kuorma tälle aamulle. Kun aloitettiin työt, oli vielä ihan pimeää, Konttinen ja Routio kertovat.
Kuorman purkamisen jälkeen haravointi jatkuu.
– Ollaan jo loppusuoralla. Haravoitavaa ei ole enää hirveästi, mutta jonkin verran vielä, Konttinen lisää.
Kierrätysaseman yrittäjä Jukka Toivonen JJ Maahisesta kertoo, että paikalla on viime aikoina käynyt runsaasti väkeä.
– Tulee paljon materiaalia, hän sanoo.
Toivonen toivoo, että ihmiset lukisivat tarkkaan opastaulujen ohjeistukset. Ne ovat yksinkertaiset: Alueelle saa tuoda haravointijätettä, risuja ja luonnonpuuta sekä kantoja. Sekakuormat lajitellaan oikeisiin paikkoihin.
Lajittelu on tärkeää, sillä risut menevät haketukseen ja haravointijätteestä tehdään multaa.
– Haravointijäte menee kompostoitavaksi, joten siinä ei voi olla puuainesta. Hakkeen joukossa taas ei voi olla märkää lehteä tai käsiteltyä puuta.
Prosessissa haravointijätteen joukkoon sekoitetaan lampaanlantaa, hevosenlantaa ja mahdollisesti peruna- tai omenajätettä. Kun multa on valmista, se myydään viherrakentajille.
Risut menevät hakettimeen.
– Oksat ja risut lyödään hakkurista läpi, joten on tosi tärkeää, ettei siellä ole mitään kovaa kuten rautaa, kiviä tai asfaltinkappaleita mukana. Ne rikkovat koneet.
Vuodesta 1995 toiminut Maahinen myy haketta lämpölaitoksille. Energian hinnannousu näkyy myös hakealalla.
– Lopputuotteen hinta seuraa yleistä energian hintaa, Jukka Toivonen kertoo.
” Valtaosa ymmärtää paikan arvon”
Laitilassa on erikoisen hyvä tilanne sen suhteen, että puutarhajätteitä voi tuoda Piikarahkan kierrätysasemalle ympäri vuoden. Näin esimerkiksi joulukuusen raadon saa tuotua pois nurkista joulun jälkeen.
Monessa kaupungissa vietetään syksyisin ja keväisin risuviikkoja, jolloin puutarhajätettä saa viedä ilmaiseksi kaatopaikalle, mutta muina aikoina se on maksullista.
– Valtaosa ihmisistä ehdottomasti ymmärtää paikan arvon ja käyttäytyy niin kuin pitää, Toivonen kiittelee.
Jukka Toivonen on kuitenkin löytänyt puutarhajätekasoista tai risukasoista esimerkiksi rikki menneitä talikoita, muovia, kyllästettyä puuta tai jopa kylpyhuoneen remonttijätteitä. Niiden poimiminen pois sekä lajittelemattomien sekakuormien siivoaminen aiheuttavat Maahiselle ylimääräisiä töitä ja kustannuksia. Kerran energiakuitupuupinon väleihin oli tökitty kyllästettyä puuta. Se kuuluu viedä Helistölän jäteasemalle.
– Siitä on onneksi päästy, että telkkareita ja tietokoneita tuotaisiin. Jokunen sohva sinne on laahattu.
Kierrätysasemalta löytyvät kamerat, jotka valvovat väärinkäytöksiä.
Nykyinen lehtikasa on valtava röykkiö.
– Se kasa on tullut noin kolmen kuukauden aikana. Jos tällaista paikkaa ei olisi, minne nämä röykkiöt sitten päätyisivät? Jukka Toivonen kysyy.