Reilu Teko -keräyksessä 728 000 kiloa muovia kiertoon– Maatalouden muovia on kerätty jo yli 45 vuotta

0
Kuvituskuva: Anne Savolainen

4H ja Yara Suomi keräsivät yhdessä kumppaneidensa kanssa tämän vuoden Reilu Teossa 728 000 kiloa maatalouden lannoite- ja siemensäkkejä. Myös Laitilan 4H on perinteisesti ollut toteuttamassa Reilua Tekoa. Yli 45 vuotta kestäneessä Reilu Teko -säkkikeräyksessä on saatu muovia talteen yhteensä jo yli 40 miljoonaa kiloa.

Reilu Teossa maanviljelijät tekevät ympäristötekoja tuomalla lannoite- ja siemensäkkejä 4H-yhdistysten ylläpitämiin keräyspisteisiin, joissa työskentelee paikallisia nuoria. Tänä kesänä keräys työllisti 107 nuorta.

Reilu Teko -toiminnasta 4H:lle tulevat varainhankinnan tuotot käytetään nuorten palkkoihin ja nuorisotyön tukemiseen.

– Vuoden 2022 Reilu Teko -keräyksessä saimme jälleen kerran kunnioitettavan määrän säkkejä kasaan. Keräysmäärät pysyttelevät vuodesta toiseen samalla korkealla tasolla, siitä kiitos viljelijöille, jotka tuovat säkkejä keräykseen ja ahkerille 4H-nuorille! Haluamme kiittää viljelijöitä, 4H-järjestöjä ja yhteistyökumppaneita keräyksen onnistumisesta. On hienoa, että voimme jatkaa yhteistyötä vuodesta toiseen. Reilu Teko -keräyksellähän on jo pitkät perinteet, sitä on tehty vuodesta 1975 lähtien. Reilu Teko on esimerkillistä ja pitkäjänteistä toimintaa kiertotalouden eteen, Yara Suomen kaupallinen johtaja Roland Westerberg sanoo.

Tänä kesänä Reilu Teko -toimintaa kehitettiin yhdessä Yaran kanssa käynnistämällä pilottikokeilu kahden 4H-yhdistyksen alueella, Kokemäellä ja Punkalaitumella. Pilotissa eroteltiin sisäsäkit ja ulkosäkit toisistaan, jolloin eri muovilajit saadaan parempaan hyötykäyttöön kierrätyksessä.

– On hienoa, että Reilu Teko -toimintaa kehitetään ja pyritään löytämään keinoja hyödyntää muovimateriaalia tarkemmin. Pilotissa oli mukana neljä nuorta, jotka erottelivat säkkikeräyspaikoilla sisäsäkit ja ulkosäkit toisistaan. Samalla he testasivat välineitä ja menetelmiä, joilla työ sujui parhaiten. Nuoret raportoivat parhaista menetelmistä meille, kertoo Suomen 4H-liiton järjestöpäällikkö Anna-Kaisa Valaja.